Den 6 juni är det fem år sedan Nyhetsbyrån Järva publicerade sin allra första artikel. Sedan dess har 4240 artiklar publicerats. Merparten av dem är skrivna av människor som bor eller arbetar i Järva.
– Vi publicerar 2-5 artiklar om dagen, alla årets dagar, om och för Järva. Vi hade 363 000 unika läsare under 2022, sade Kerstin Gustafsson Figueroa.

Tidigare år har bolagsstämman kombinerats med en workshop, där såväl aktieägare som medlemmar i Föreningen Nyhetsbyrån Järva deltagit. I år var det en ren bolagsstämma där chefredaktör Kerstin Gustafsson Figueroa inledde med en detaljerad verksamhetsberättelse. Den ideella Föreningen Nyhetsbyrån Järva kommer i höst att bjuda in till diskussioner som rör tidningens innehåll. 14 aktieägare närvarade vid årets stämma.

Under 2022 publicerades 1105 artiklar om allt från resultat från Järvalagens fotbollsmatcher och bokrecensioner till granskande artiklar och insändare. Stort fokus lades på information och nyheter inför valet för att bidra till att öka valdeltagandet.

Annons:

Vi har en stark förankring här

Till Järvaveckan trycktes en papperstidning upp, med ett axplock av tidigare artiklar som tydligt visar bredden i Nyhetsbyrån Järvas lokala bevakning.
– Vi har en stark förankring här och invånare vänder sig till oss och ber oss att ta upp vitt skilda frågor. Det kan röra sig om att granska en hyresvärd eller att skriva om en teatergrupp, sade Kerstin Gustafsson Figueroa.

Hon påpekade att Nyhetsbyrån Järva är ensam om att bevaka sammanträdena i de lokala stadsdelsnämnderna i Järva och tar upp två frågor under året, där tidningens bevakning har spelat stor roll.
Frågan om HBTQI-ungdomsgården som det satsats mycket pengar på, och som medierna hade rapporterat om, men som inte fanns. Det var en granskning som ledde till att verksamheten nu faktiskt är igång i alla fall några timmar i veckan.

Artikelserien om problemen inom förskolan i Rinkeby-Kista fick också stort genomslag. Det blev en lång rad artiklar, insändare och debattinlägg i frågan där båda sidor fick komma till tals. Granskningen ledde till att den hårt kritiserade chefen flyttade till en annan stadsdel.

Det känns mycket osäkert inför framtiden

Under året har redaktionen tagit emot praktikanter ifrån Södertörns högskola, och i ett samarbete med JMK vid Stockholms Universitet har 60 studenter gjort två veckors praktik med fokus på lokal journalistik. Många av deras artiklar publicerades i tidningen. 

De senaste tre åren har Nyhetsbyrån Järva fått presstöd, och i juni väntas besked om hur det blir för 2023.
– Vi vet inte om vi får något stöd alls och i så fall hur mycket pengar vi får. Från och med i år görs systemet för mediestöd om, och det känns mycket osäkert inför framtiden, sade Kerstin Gustafsson Figueroa. 

Hon berättade att det finns flera kriterier som måste uppfyllas, bland annat ekonomiskt. Tidningen måste ha en egen finansiering med minst 25 procent och få in pengar främst genom annonsförsäljning. Ett annat sätt att få in pengar skulle kunna vara att låsa vissa artiklar som bara betalande prenumeranter kan läsa.
– Så vill jag absolut inte ha det. Det är det värsta jag vet när bara de som betalar får tillgång till en nyhet. Därför har vi hittat ett annat sätt, där den som kan, vill och har möjlighet att stötta tidningen med en valfri summa, varje månad eller med ett engångsbelopp, kan göra det. 

Det absolut viktigaste är att fritt kunna granska alla

En av aktieägarna ställer frågan om det inte går att hitta en sponsor, och det blir en diskussion kring detta.
– Det absolut viktigaste uppdraget tidningen har är att fritt kunna granska alla, säger Kerstin Gustafsson Figueroa.

Bolagsstämman fortsatte enligt dagordningen, och två ledamöter som avgår från styrelsen, Maryan Bouraleh och Awad Hersi, avtackades. Och en ny styrelse valdes. Ordinarie ledamöter: Are Karim, Lotta Schüllerqvist, Mohamed Hagi Farah, Basar Gerecci och Kerstin Gustafsson Figueroa. Suppleanter: Fatuma Mohamed, Annette Dahlqvist och Jörgen Widsell.

Annika Skarf

Print Friendly, PDF & Email