Vad kan du få för stöd som boende och föreningsaktiv i Järva? Det handlade gårdagens minimässa på Tensta träff om. Flera studieförbund, föreningar, kulturförvaltningen och idrottsförvaltningen var på plats.

I går öppnade Tensta träff och Stockholmssalen för föreningsmässa. Utställarna minglade med besökarna och presenterade sin verksamhet på scen för en fullsatt sal.

Veronica Lagerman och Lidija Badel kom från ABF, Arbetarnas Bildningsförbund. De var glada över att vara på mässan.
– Möten är viktiga för att återerövra demokratin. Det är roligt att se alla föreningar som finns, det är bra för oss också, sa Lidija Badel.

Annons:

Vad kan man få ur ett samarbete med er som förening?
– Vi har kunnig personal och lokaler som vi samarbetar med i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Det finns möjlighet att söka projektstöd tillsammans med oss. Och vi kan låna ut utrustning, sa Veronica Lagerman.

Abdurahim Ali är verksamhetsutvecklare på studieförbundet Sensus.
– Jag jobbar med ideella föreningar, kulturella, etniska och religiösa.

Vad har ni för samarbetspartners i Järva?
– Tyvärr inte så många nu, efter pandemin och statens granskningar. Det är inte fel att staten gör granskningar, det är skattepengar vi fördelar. Men när någon gör fel drabbar det alla.

Vad kan ni hjälpa lokala föreningar med?
– Kurser, utveckling, kunskap om att bilda förening och föreningsdemokrati. Vi har också ledarutbildningar och aktiviteter som musikverksamhet, allsång, gratis rådgivning om diskriminering med Antidiskrimineringsbyrån. Det är ett smörgåsbord.

Annika Heikkinen är verksamhetsledare på Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr. De utbildar i diskrimineringslagen och hjälper kostnadsfritt människor som diskrimineras i skolan och på arbetsplatsen.

– Man kan ringa oss och vi kollar på ärendet. Mycket handlar om bristande tillgänglighet i skolan för elever med NPF (neuropsykiatriskt funktionsnedsättning).

Har ni några ärenden i Järvaområdet?
– Ja, men jag kan inte säga vilka skolor det rör. Men jag tror det är ännu fler som behöver vår hjälp.

Christina Irén är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan. De kan hjälpa till med utbildning för föreningslivet: som styrelsearbete, medlemsutveckling och medlemsvård.

Grunden för studieförbundets samarbete med föreningar är studiecirklar.
– Studiecirkeln är en hundraårig form som är basen för folkbildningen. Folkbildning är det fria och frivilliga lärandet, till skillnad från skolan.

 Har ni några samarbetspartners i Järva?
 – Vi jobbar inom så många områden, som musik och funktionsrätt. Där har vi kontakter. Och vi samarbetar med Fryshuset i Husby.

Lul Jama och Frida Hallén från föreningen Existera var på mässan som besökare. Föreningen har samtal och aktiviteter för kvinnor som utsatts för könsstympning. De kom till mässan för kunskapsutbyte och att lära känna området – själva har de sin verksamhet i Husby.

– Jag har pratat med Kvinnocenter i Tensta, om vi kan komma dit och prata om könsstympning. Många kvinnor vet inte att det finns specialistmottagningar. Det bor nyinflyttade här som kommit hit under pandemin och behöver information om övergreppet de varit med om, som begränsar deras liv, sa Luul Jama.

Kvinnorna som kommer till Existera är nyfikna på Kvinnosim, som anordnas av Ilham Bounjoum i Tensta simhall, berättade Luul Jama. Därför var de också på mässan för att diskutera ett samarbete med Kvinnosim.

Ahmed Abdirahman, grundare av stiftelsen The Global Village, tyckte att mässan gått bättre än förväntat.

Var du rädd att det skulle gå sämre?
– Nej, men det var länge sen man gjorde något fysiskt. Det här är första hösten sedan pandemin.

Särskiljt nöjd var Ahmed Abdirahman över att så många föreningar kommit som besökare.
– Jag önskar att det fanns en lista över dem också. Jag har till exempel pratat med Spånga Blåband.

Många av aktörerna som var på plats kan stötta det lokala föreningslivet med utrustning, utbildning och lokaler. Andra kan ge ekonomiskt stöd. En sådan utställare var Allmänna arvsfonden.

Tidigare har fonden gett bidrag till Järvaprojekt som Healthy women och BLING Inkubator.
– Vi har en del projekt i Järva, men skulle vilja bli fler, säger Kajsa Ericsson, handläggare på Allmänna arvsfonden.

För att söka projektstöd från Allmänna arvsfonden ska man vara en ideell förening som funnits i minst ett år. Från 1 januari gäller dessutom nya demokrativillkor för föreningar som söker bidrag.

Fonden ger heller inte stöd till pågående verksamhet, utan enbart projektstöd, eller också lokalstöd. Lokalstöd kan man söka om man vill bygga en lokal för en viss verksamhet.

– Med lokalstöd gäller att det inte ska finnas en motsvarande byggnad inom 10 km avstånd. Det kan vara svårt i storstäder, men inte omöjligt. Det kan vara konstgräsplaner, multisportarenor, gymnastiksalar med funktionsanpassning, säger Kajsa Ericsson.

Maria Bodin

Print Friendly, PDF & Email