Foto: Lima Habib

Inne i stora salen i Tensta träff rådde full aktivitet hela lördagen. På ena sidan stod långa rader av loppisbord. På den andra var det mode-workshop med alla möjliga material. På scen framträdde vinnarna av Tensta konsthalls textpris och allt slutade med catwalk x 2.

Vinnaren av Tensta konsthalls textpris, Artur Bagheri, var utsedd redan tidigare, men nu fick han ta emot sitt pris även offentligt. Det fick även Iren Rahman och Dilki Jayasooriya Patabendige, som fick andra och tredje pris. Alla tre läste sina texter på scenen.

Melody Farshin, som satt i juryn för Tensta konsthalls textpris, tar en bild av Iren och Artur.

Under hela dagen hade Sandra Saeidi och Lisa Morrissey haft mode-workshop och när Tensta Fashion Fest började närma sig sitt slut var det dags för dem att visa upp alla kläder på catwalken.

Ali Hosnein

En av dem som såg ut som om han var född på catwalken, det var Ali Hosnein, 16 år, från Tensta. Han går i första ring på gymnasiet, älskar mode och syr sina egna kläder.
– Jag har inte missat en enda kurs som Beckmans har hållit på Tensta konsthall. Jag vill att mode ska vara en del av mig, sade han.

Ali har bara bott i Sverige i två år och Tensta konsthall har blivit hans andra hem.
– Jag tillbringar all min fritid där. Det är fantastiskt med alla olika utställningar och jag lär mig jättemycket.

Avslutningsvis kom en modevisning signerad av konstnären Ailin Moaf Mirlashari. Hon visade sina kläder, med tryck av persisk kalligrafi. Det är poesi av de persiska poeterna Omar Khayyan, Hafez och Rumi.
– De är mina största poetiska influencers, med sin poesi om livet och döden. Jag försöker beskriva en annan dimension, men även ha en fot i det samtida, vill pendla mellan politisk konst och det existentiella.

Vad händer i kroppen vid kollektivt trauma?

Hennes kläder beskriver hon som ”ett slags mischmasch av allt”.
– Jag utgår från min värld, där jag verkar just nu, och leker ofta med normer och identiteter. I det här mellanförskapet kan man hitta något nytt, som kan vara frigörande, men svårt att sätta ord på.

Vad händer i kroppen vid kollektivt trauma, frågar hon på en banderoll.
– Det handlar om skjutningarna runt omkring oss, men även om oss som kommer från familjer som flytt, säger Ailin Moaf Mirlashari.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Bilder: Lima Habib, Paulina Sokolow, Nyhetsbyrån Järva

Print Friendly, PDF & Email