Ung man sitter i en soffa
Artur Bagheri

Artur vann texttävlingen med sin poesi. Han berättar att han har förförts av berättelser sedan barndomen.
– Jag är smått besatt av film, böcker och låttexter, säger han.

Vi ses på Nyhetsbyrån Järvas redaktion, och jag börjar med att gratulera till förstapriset, och ställer sportjournalisternas favoritfråga: “Hur känns det”?
– Det känns fantastiskt! Jag har fått så många grattis från alla möjliga håll, berättar Artur Bagheri.

Annons:

”Att skriva poesi tillsammans med någon, det känns helt ogörbart”

Till vardags arbetar han som frilansande manusförfattare. Vi talar om hur det är att arbeta i manusgrupper mot att arbeta ensam.
– När man är flera som arbetar tillsammans med en film eller Tv-serie, så är det absolut en tillgång att ha flera personers perspektiv och erfarenheter att bolla med. Men att skriva poesi tillsammans med någon, det känns helt ogörbart, säger han.

Vi backar bandet och går tillbaka till uppväxten i Hässelby i västra Stockholm. Artur är enda barnet till föräldrar som flydde från Iran under revolutionen. Trots att båda har bra utbildning både från hemlandet och Sverige, så har det tidvis varit svårt för dem att komma in på arbetsmarknaden. De var självklart måna om att Artur skulle satsa på en bra utbildning.
– Men jag ville bara skriva. Jag älskade alla läxor i svenska och engelska, men de andra ämnena ville jag helst strunta i helt, säger han. 

Han berättar att han var ganska ensam om att vara mer intresserad av film och böcker, än av fotboll som de flesta kompisarna i skolan höll på med. 

”Det är något med krocken som leder till intressanta reflektioner”


– Men nu när jag är vuxen är jag tacksam över det. På något sätt så bidrog det till en stark drivkraft att hitta mina vägar. Jag började med teater när jag var 12 år, och märkte direkt att jag hellre jobbade med manuset än stod på scenen, säger han.


– Det är något med krocken med olika intressen, sociala förutsättningar och annat som leder till intressanta reflektioner. I högstadiet samlades elever från två skolor med helt olika sociala sammanhang i samma skola. Det blev många konflikter och ganska mycket stök, vi kom liksom från olika “bubblor”, säger han.

Jag frågar var han hittar material till sina dikter och vilka ämnen han diktar om. 


– Jag har på något vis två utgångspunkter; den första är den arga, ganska militanta och råa reaktionen på olika saker i samhället och världen. Den andra är mer romantisk, de dikterna kommer när ilskan har fått komma ut. I dem finns mjukheten, skörheten och hjärtat mycket mer transparent. 

Nu arbetar du med att skriva manus, men hur ser framtiden ut för ditt diktande?
– Jag hoppas att jag hittar ett förlag som vill ge ut min diktsamling som har arbetsnamnet “Prinsens toner”, det vore helt fantastiskt, säger Artur. 

Sviken soluppgång av Artur Bagheri

Du skulle vaknat upp idag

Gården är din för evigt; presens

Det finns ingen början, konflikt, slut,
Din början var konflikt och den tog bara slut

Amo försöker be men det blir svårt när solen penetrerade hans son idag

Gud tar de bästa först men du var ligisten som var kvar, så
trodde jag iallafall

Hässelby vaknar i plågor idag


Annika Skarf

Juryns motivering:

“Förstapris i Tensta konsthalls textpris 2023 går till Artur Bagheri för hans diktsamling Prinsens toner, för rytmiskt, kraftfullt språk som går direkt mellan hjärtat och pappret utan att tappa i styrka på vägen. Med sin skarpa blick på samtiden rör han sig smidigt som en katt mellan hatets avgrund och ”Det Vackraste”. Som ett slag i magen.”

Print Friendly, PDF & Email