en man tittar in i kameran vid ett förortscentrum

Fem år har gått sedan hans senaste albumsläpp. Nu är Keya tillbaka med den sexspåriga EP:n Bra är inte tillräckligt.

Det är en vintrig lördag och Keya har meddelat att han väntar på ett kafé i Husby centrum. Väl inne på Tassilis sätter vi oss ned i fåtöljerna med varsin kopp varm dryck. Dörrspelet plingar i bakgrunden medan gäster droppar in och ut.

Artisten Keyas förra soloprojekt var albumet #DÖDVINKEL som släpptes 2018. Den långa pausen till trots har han inte legat på latsidan.

Annons:

– Jag var med och skrev på Imenellas album som kom ut förra året, på alla låtar förutom en. Det var min officiella låtskrivardebut, säger han.

Sedan 2022 driver han tillsammans med partnern Pontus ”Carmback” (mer känd som Artbyesse) skivbolaget Go Getter Music, klädmärket Go Getter Millionaires och det egna tryckeriet printhousexpress.

– Man är ju tvåhundra procent aktiv, säger han.

Med så många bollar i luften verkar det onekligen utmanande att få ihop livspusslet.

Jag har behövt hitta mer av min artistiska identitet

– Det är svårt och därför försöker jag att separera på saker, som mitt vardagsjobb och musiken. Jag har behövt hitta mer av min artistiska identitet, men jag har samtidigt alltid haft en fot in och en fot ut i det jag gör.

Att parera heltidsjobb och artisteri känns kanske inte ultimat på sikt för en kreativ själ.

– Det är mitt mål att komma till den punkten där jag kan vakna upp och enbart göra saker som jag vill göra, på min bestämda tid och med dem jag gillar att jobba med och för, säger han.

Lokalt behöver Keya knappast en presentation, men för de som inte följt honom sedan basketkarriären och som ung rappare i kollektivet Krabban, så kom det egentliga genombrottet i och med det Ken Ring-utgivna debutalbumet Nyanser av blå (2015). Så, vem är då artisten Keya för nya lyssnare?

– Jag är en artist och låtskrivare som hållit på med musik sedan jag var 15, så halva livet, säger han koncist.

Vi flyttade till stan men min själ var kvar [i Husby]

Trots att han är född och väl rotad i Husby har det inte alltid varit hans hem.

– Jag flyttade härifrån med familjen när jag var runt sex-sju till Gärdet, min farmor bodde med oss då och sedan fick hon en egen lägenhet.

Samtidigt behöll familjen sin koppling till området.

– Även om vi flyttade så hade jag ju min farmor här, min farsa jobbade här och alla mina barndomsvänner bodde här. Vi flyttade till stan men min själ var kvar.

Eftersom Keya och hans farmor var tajta spenderade han många helger och lov hos henne. Så småningom var det naturligt att själv flytta tillbaka till Husby.

Mycket av min identitet och mitt tankesätt formades här

– Det var här jag spelade in mina första låtar, det var här jag fick träffa andra som var svinduktiga på att skriva. Mycket av min identitet och mitt tankesätt formades här och mycket av den kulturutövning jag pysslar med i dag kommer härifrån.

Naturligtvis går det att hitta andra spår i musiken. Av hans egna erfarenheter, såväl som familjens och vännernas. För att inte tala om basketen.

– För mig har det alltid varit något som jag bär med mig. Det går väldigt hand i hand med musik, speciellt hiphop, som kommer från samma kärna.

De gemensamma nämnarna har blivit särskilt tydliga de senaste tre somrarna. Då har han och landslagsspelaren Binta Drammeh ordnat det kostnadsfria basketlägret Husby Basketball Camp. För Keya är det ett sätt att ge tillbaka till den plats han själv befann sig på som ung, med nya verktyg att inspirera med.

man står vid ett hörn i Husby centrum

Släpper ny EP

Den nya musiken då – när kommer den? I dag, den 10 mars, släpps EP:n Bra är inte tillräckligt.

– Fyra av sex låtar har jag släppt tidigare, det är ”Go Getter” med Imenella, ”Lite lätt” med Elias Abbas, ”Sentimental” och ”No Offence”. Tillsammans med två nya låtar blir det en EP.

Projektet är alltså hans första officiella släpp sedan 2018 och första på det egna skivbolaget Go Getter Music, i partnerskap med Sony.

– Jag har definitivt mer musik på g, men vad det här betyder för mig i tid, det har varit långa perioder emellanåt om man jämför med den nya standarden av att släppa musik.

Tvärtemot vad somliga kanske tror är Keya en person som spelar in mycket, men han gillar också att låta livet komma emellan för att påverka den nya musiken.

Det hoppas jag kunna göra i år, ge tillbaka

– För mig har det alltid varit viktigast att musiken är rätt, att paketeringen är rätt, att mina supportrar som har följt min karriär känner att ’det här är nice och bättre än det vi hörde förut’. Återigen, jag gör ganska mycket. Ni kommer att höra om de andra sakerna där jag är, men ni kommer att få valuta för den support ni gett och för att ha gått den här långa vägen med mig. Det hoppas jag kunna göra i år, ge tillbaka till alla som har burit mig till den punkt jag är i dag.

Rent soundmässigt har debutens västerortsreferenser och rap på svenska fått transformeras till senare års mer lekfulla och samtidigt noggranna produktioner. Hiphop, house, så väl som drill och rnb har funnits med. Vilken stil som hägrar nu är svår att förutspå.

– Det är pop, hiphop och rnb. Det blir en uptempolåt och en melankolisk. Den melankoliska skrevs för fem år sedan men är lika aktuell i dag, säger han.

Keya är noga med att framhålla villka producenterna på EP:n är. Förutom Masse, Wahib och Eray Oktav/K-One på vardera en låt finns även Daniel Cvetkovic, mer känd som ”Lilleman”, med som producent på tre låtar.

Man glömmer oftast producenten. Utan dem hade jag inte kunnat göra det jag gör idag

– Man glömmer oftast producenten. Utan dem hade jag inte kunnat göra det jag gör idag.

Kanske är det just detta som är en del av Keyas artistiska identitet, att inte exkludera någon eller något från helheten.

– Oavsett om jag pratar om mina föräldrars bakgrund, min resa mellan stadsgränser, eller tar upp mina känslor, så har det alltid varit min utgångspunkt att vara sann. Finns det människor som kan känna igen sig i det och göra något positivt av det, då har jag gjort mitt. Men också att ha kul, för man glömmer det ibland – att se sin position i samhället, men ändå ha glimten i ögat.

De artistiska influenserna då? Keya räknar upp en rad internationella stjärnor som självklara. Nate Dogg, Jay-Z, Nas, Nipsey Hussle, Burnaboy, Wizkid, Whitney Houston och Marvin Gaye är bara några. Sedan kommer han till mer lokala inspiratörer, så som Blizzy och Dree Low. Även manusförfattarna till den aktuella pjäsen 8 Kvadrat, Murre Gonday och Simon Matiwos, får kredd.

– De är mina barndomsvänner. Otroliga textförfattare. De inspirerar mig också.

Plötsligt är det som att Keya kommer på sig själv med vad som är viktigt, för honom och för att bygga kulturen vidare i Sverige.

– De lokala individerna når mig på ett helt annat sätt. Att se dem utvecklas och nå nya rum, det motiverar mig mest och de avtrycken är minst lika viktiga som de andra artisterna jag har nämnt.


De här låtarna är startskottet på det som jag känner är det som komma skall

en man står vid ett hörn i Husby centrum

Om artisten Keya
Till vardags: Keya Turan, kultur- och fritidsproducent i Sundbybergs stad
Ålder: 30
Bor i: Husby
Inspireras av: Husby, egna erfarenheter, basket, vänner, bredd av kreatörer
Aktuell med: EP:n Bra är inte tillräckligt
Om titeln på nya EP:n: ”Om du vill steppa upp, så räcker det inte att med att göra det du alltid gjort. Du måste ta i ännu mer och jobba ännu hårdare och då är det detaljerna som är viktigare. De här låtarna är startskottet på det som jag känner är det som komma skall.”


David Johansson

Print Friendly, PDF & Email