Två killar sitter i en våningsäng

Just nu spelas 8 kvadrat på Kulturhuset stadsteatern i Husby. En pjäs om brödraskap, om att både älska och hata fängelsecellen och gemenskapen som är det delade pojkrummet. Amandah Melin har sett den.

När Yosef visar sig vara en naturbegåvning på att klippa fades sprider sig ryktet snabbt och pengar börjar rulla in. Till storebror Ermias förtvivlan överväger han att lägga fotbollsskorna på hyllan och satsa på en framtid som frisör. Men 8 kvadrat handlar om mycket mer än yrkesval. Pjäsen skildrar lika mycket två bröders kärlek som ett rasistiskt klassamhälle.

I pojkrummet växer bröderna både ihop och isär. De går ständigt över varandras gränser, ibland för att de bryr sig, lika ofta för att jävlas. Lillebror blir tagen på bar gärning när han övar coola repliker och storebror avslöjas när han desperat vänder sig till Gud. I sann orten-anda levereras kreativa förolämpningar och bröderna går varandra på nerverna som bara familj kan. Efter bråken förenas och reparerar de genom Fifa.

Annons:

Om det oerhörda i att våga vara sårbar, till och med inför sin lillebror

Parallellt försöker Ermias vara både storebror och pappa. Likt en pappa är han noggrann med att Yosef ska lära sig korrekt svenska och klara skolan. Likt en storebror lär han Yosef hur man “översätter” skolbetygen till en mer smickrande version åt mamma och fixar de bästa märkeskopiorna.

På bokstavligen 8 kvadratmeter lyckas skådespelarna berätta om kärlek och ilska, oro och sorg. Om att driva varandra till vansinne och samtidigt inte kunna föreställa sig livet i skilda sovrum. Om det oerhörda i att våga vara sårbar, till och med inför sin lillebror. Och om hur 8 kvadratmeter kan kännas som 8 kvadratkilometer när brorsan inte är där.

Jag behöver inte spara på lovorden; pjäsen är fantastisk. När jag lämnar Husby har jag skrattat mer än på länge och även gråtit en skvätt. Samma kväll bestämmer jag mig för att se den en gång till, för jag är inte klar med Ermias och Yosef.

Amandah Melin
Bild: Kulturhuset Stadsteatern Husby

8 kvadrat spelas på Kulturhuset stadsteatern i Husby under mars och april. Föreställningen går både dagtid och kvällstid. 

Print Friendly, PDF & Email
Annons: