gemini skivomslag mot bakgrund med händer

Imenella säger själv att debutalbumet Gemini är lika ”all over the place” som hennes hjärna. Men hur låter det? Lissett Palma Neira har lyssnat.

Med introlåten Intro B.D.E välkomnas vi till Imenellas råhet och energi. Fyra år efter hennes genombrott med låten Chagga banar hon vägen för att visa var hiphopskåpet ska stå. Med en rytmisk och hård ton rappar hon om sin succé och hur hon kommer visa alla vem Imenella är. ”Säg till din vän sluta rappa han e bähhh!” Imenella är kvinnan som kör över alla på hiphopscenen. 

Go shawty är spåret som ger oss lekfullhet och catchy rhymes. Låten riktar sig till alla systrar, i och utanför branschen. Hon berättar om sitt hårda slit och hur det är att vara svart i en industri som oftast bara låter vita personer synas. Hon beskriver hur hennes hudfärg och hennes religion blir ett politisk slagfält, men hur hon trots detta inte låter sig tystas. En riktigt powerlåt att lyssna på när man känner att allt går emot en.

Annons:

En ordentlig känga till alla män som vill kontrollera och bestämma över kvinnor

Albumet sammanflätar rap, R&B och dancehallsound. Hela plattan genomsyras av vassa lines om kärlek, musik och systerskap. Låten För alltid (feat. Cherrie), visar hennes sårbarhet och hennes mer känsliga sida. I en personlig text sjunger hon om toxic exes och destruktiva relationer. En ordentlig känga till alla män som vill kontrollera och bestämma över kvinnor. Imenella vet hur svårt det kan vara att sätta ner foten när hjärtat och hjärnan blivit manipulerade av en narcissistisk man.

Hon fortsätter i samma spår med låten Vidare med Myra Granberg som handlar om just det. Att gå vidare från minnen och känslor för att tillslut hitta sig själv. Hon har i sina tidigare hits visat sin råa och snabba punchlines men i det här spåret får vi istället höra en mer emotionell berättelse. Imenella är inte blyg för att visa sin flexibilitet och vi får höra en blandning av olika melodier och genrer. Vidare är precis vad alla heartbroken girls out there behöver höra efter ett tufft breakup.

Albumet avslutas med Gemini (feat. Mopiano) som blandar svenska och engelska i en låt om personlig utveckling. Hon säger R.I.P till den gamla Imenella och välkomnar sina nya sidor. Att följa sina mål och alltid fortsätta kämpa trots hinder på vägen blir ett tydlig budskap i låten.

Favoritline: “Enda sen jag föddes hela jag var politik. E från orten, jag e svart, är kvinna och muslim, i en industri bland vita män klädda i kostym. Skiter i låt dem hata mig, hela orten är bakom mig” ur låten Go Shawty.

Favoritlåt: Foxy (feat. PABI) – Låten med ett upbeat dancehall sound som kommer eka på alla dansgolv. Årets sommarhit är här!

Favoritbeat: Louvren. Låt dig sväva bort i en melodisk rå låt.

Lissett Palma Neira

Läs också Nyhetsbyrån Järvas intervju med Imenella där hon berättar mer om sin bakgrund och hur den har format henne.

Print Friendly, PDF & Email