skivomslag med titeln gemini + kvinna med silverkläder

Som dansare har hon turnerat över hela världen, men det är Tensta hon kallar sitt hem. Där fanns musiken under barndomen och det är i orten hon hittar motvikt till den destruktiva musikindustrin. Nu släpper hon sitt debutalbum.

Imenella, eller Imen Mohamed Abdirizak som hon egentligen heter, växte upp i Tensta som ett av fem barn till den somaliska sångerskan Xabiba Wanaag. 
– Mamma spelade in sin musik hemma, det var väldigt häftigt att se. Jag minns att hon hade ett fullt band i vardagsrummet. Att vara ensamstående mamma med fem barn och lyckas spela in album efter album… Det är bara… Wow. Jag tycker det är skitjobbigt att spela in ett album och jag har inte ens barn.

Men ett album har det blivit och imorgon, fredag släpps det äntligen, Imenellas debutalbum Gemini. Releasen har flyttats fram flera gånger, senast i samband med att Xabiba Wanaag gick bort i januari i år. Imenella återkommer gång på gång till sin mamma och hur betydelsefull hon varit i hennes liv.
– Mamma kompromissade inte med sin karriär eller dröm, hon turnerade och så var det med det. Vi barn fattade att mamma är artist och hon jobbar. 

Cherrie introducerade mig till en helt ny värld av musik

När Xabiba Wanaag var på turné flyttade hennes syster med sina tre barn in och tog hand om Imen och hennes syskon. 
– Jag minns det som mysigt och kul, jag och Cherrie har alltid varit väldigt nära. Vi hade alltid musiken och dansen gemensamt. Hon hade en mp3 med massa R&B och soulmusik, vi brukade somna till Boyz II Men. 

Imenella beskriver sig själv som popfanatiker, men i kusinen Cherries mp3-spelare upptäckte hon svarta artister som Brandy, Monica och Stevie Wonder. 
– Jag lyssnade på Britney Spears, Christina Aguilera och Vengaboys. Cherrie introducerade mig till en helt ny värld av musik och sedan när jag var tolv typ började jag dansa. Först hiphop men gick snabbt över till dancehall och då började jag lyssna på Sean Paul och andra dancehall-artister.

Dansen är fortfarande helt central i Imenellas liv. Varje söndag leder hon gratis dansklasser för unga tjejer i Husby. Hon vet hur omöjligt det är för en ensamstående förälder med flera barn att ha råd med något som danslektioner för sina döttrar.
– Det är viktigt för mig att ge tillbaka till min ort, men det är också för min egen sanity. Jag vill inte förlora mig själv i industrin, den är väldigt ytlig och falsk ibland. Jag gör musik för att det är kul, sedan vill jag helst bara gå och dansa med mina ungdomar och vara med mina tjejer i mitt kollektiv.

Jag hade inte velat vara man i den här branchen

Imenella säger att hon medvetet håller en distans till musikbranchen för att den inte ska äta upp henne. Vill inte slukas av en destruktiv livsstil och förväntningar som inte går att uppfylla.
– Det är tufft för kvinnor i musikbranchen, men nu för tiden är det nog nästan tuffare för killarna. Utseendekraven finns på både kvinnor och män, men killarna måste göra gangstermusik, ha på sig märkeskläder och hänga med alla andra gangsterartister. Jag hade inte velat vara man i den här branschen.

Det är fler än Imenella och Cherrie som gör musik i kusingänget. Rapparna K27 och Yasin hör båda till familjen. Har det att göra med uppväxtmiljö eller den musikaliska mamman?
– Jag tror det är lite både och. Den somaliska kulturen är väldigt musikalisk och poetisk, har alltid varit det. Till och med våra godnattvisor är lite poetiska, så det är något som kommer med en från tidig ålder. Vi är uppvuxna i Västerort där många legender i svensk hiphop kommer ifrån, men för min del är den största inspirationen att min mamma var sångerska.

Familjen har varit betydelsefull under arbetet med debutalbumet. Cherrie gästar en av låtarna, K27 kom med input i studion och Xabiba Wanaag fanns med som bollplank.
– Det är en skiva där hela familjen har varit inblandade på olika sätt. De är min främsta musikaliska inspiration. Alltså mamma, Cherrie, K27 och Yasin. Och självklart Beyonce, hon är ju min största. 

Temat destruktiva relationer är återkommande i hennes musik

Något samarbete med Beyonce har det inte blivit än, men debuten gästas av flera artister med olika bakgrund som Myra Granberg, PABI och Mopiano. 

Imenella beskriver det som ett personligt album, splittrat i många genrer och lika ”all over the place” som hennes hjärna. Titeln Gemini, stjärntecknet tvillingen, anspelar på detta.
– Att vara gemini är att ha hundra bollar i luften. Folk säger att alla tvillingar är falska för att de har två ansikten, men jag tror att de två ansiktena symboliserar extrovert och introvert personlighet. Jag är båda.

Titeln till trots tror hon inte på astrologi, läser inte horoskop och säger att hon inte kan något om stjärntecken men hon identifierar sig som en gemini.

Imenella slog igenom som artist med låten Chagga om slampiga killar och temat destruktiva relationer är återkommande i hennes musik. Den raka och humoristiska approachen till ett tungt ämne har fått många att höra av sig och under en period kallade hon sig Dr Love och svarade varje vecka på fansens relationsfrågor i Instagram stories.
– Väldigt många unga tjejer följer mig och många skriver till mig om olika problem. Jag tror att de tyckte det var skönt att jag svarade på ett roligt sätt och utifrån mina egna erfarenheter. Vissa har jag pratat med i flera månader. Jag är verkligen Dr Love i min DM på riktigt. 

Politikerna tycker alltid att lösningarna ska vara skärpta straff

Hon ser sig snarare som en storasyster än en terapeut åt de tjejer som hör av sig och säger att det kommer ganska naturligt efter att ha jobbat med ungdomar och undervisat unga tjejer sedan hon själv var i 20-årsåldern.

Imenella bor inte kvar i Järva, men säger att Tensta alltid kommer vara hennes hem. De senaste årens våldsamma utveckling i området gör henne ledsen.
– Man pratar om att satsa på ungdomar och förebyggande åtgärder för att det inte ska gå snett i livet för så många, men ingen lyssnar på oss som jobbar med ungdomarna. Politikerna hör inte oss, de tycker alltid att lösningarna ska vara skärpta straff. Till en viss gräns kan jag väl fatta det och hålla med. Men vi kommer inte behöva skärpta straff om vi får ungdomarna på andra tankar redan från början.

Med Gemini hoppas Imenella också kunna påverka lyssnarnas tankar.
– Jag hoppas folk tar den till sig och att låtarna kanske kan hjälpa någon ur en destruktiv relation. Den kommer från en systerlig plats.

Läs också recensionen av Gemini.

Anna Nygård
Fotograf: Paul Edwards
Print Friendly, PDF & Email