man i grön kostym sträcker upp ena handen tillsammans med dansare på en scen
Njol Badjie i gruppen Panetoz. Bild: Alma Bengtsson/SVT

Melodifestivalen, Sveriges största tv-program och tävlingen som väljer vilken låt som ska skickas till årets Eurovision Song Contest, avslutas på lördag. Inför 30 000 personer i Friends Arena och över tre miljoner tv-tittare kommer Sveriges representant till Liverpool att utses.

Artisterna som framträder kommer från olika håll, inte bara Sverige. De norska tvillingarna Marcus och Martinus framför låten ”Air” och sedan har vi även 17-åriga Maria Sur som flyttade till Sverige från Ukraina för att bo hos sin moster när kriget började.

I mixen på lördag har vi en kille som är stolt att “representera hela Västerort”.

Annons:

Mannen vi pratar om är 33-åriga Njol Badjie. Han är en av fem medlemmar i gruppen Panetoz, som tävlar med låten “On My Way”. Låten har redan hunnit streamas över en miljon gånger sedan den släpptes för två veckor sedan. Bandet har medverkat i Melodifestivalen två gånger tidigare med låtarna ”Efter Solsken” och ”Håll om mig hårt”, men Panetoz är mest kända för singeln ”Dansa Pausa” från 2012.

Panetoz som band har varit verksamma sedan 1997, men det var deras medverkan i programmet Hitmakers på Kanal 5 som gav gruppen en bredare publik. Detta var innan Njol Badjie klev in som en av bandets fem medlemmar 2011. Han introducerades till bandet tack vare sin kusin, Pa Modou Badjie, en av de ursprungliga medlemmarna.

Njol berättar att det var hans syster, som spelade piano och sjöng i Adolf Fredriks musikklasser, som “var den stora inspirationen” när han var yngre. Som tonåring blev det kusin Pa Modou och hans talang som producent som fick Njol att våga satsa mer på musiken.

Jag har lärt känna otroliga människor [från Järva] som jag är vän med än idag

Musiken har inte alltid varit lika central för Njol. Han är uppvuxen i trakterna kring Vällingby och Hässelby, men har även en stark koppling till Järva där han spelade basket i Järva BK, Division 1. Laget hade Husbyhallen som hemmaplan och orten blev som ett andra hem. Han berättar stolt om sin tid där, vid Husby Träff och alla basketmatcher han har spelat på planen mellan Husbybadet och Husbygårdsskolan.

– Jag har lärt känna otroliga människor [från Järva] som jag är vän med än idag, och en av dem håller på med musik. Vi började vår resa där. Vi har känt varandra nu i femton, nästan tjugo år, och det är en otrolig resa vi har gjort för att komma hit. Jag är tacksam för det.

Njol är stolt över sin bakgrund i Västerort. Han beskriver området som “det finaste stället i Sverige” och han berättar att det är på grund av alla “fina människor, människor som jobbar hårt, eldsjälar” som lokalsamhället och kulturen där har blivit så.

Panetoz som grupp är också aktiv för att bryta segregationen. Genom sitt projekt ”Vägen Ut”, med musikstudior i Handen, Jordbro, Tyresö och Nynäshamn (övriga medlemmar har sina rötter söderut), vill man minska skillnaderna så att fler unga kan spela in sin musik, lära sig att dansa och få möjlighet att uppträda.

Jag frågar Njol vilka råd han har till ungdomar i området som vill in i musikbranschen.

Börja sjung lite själv, skriv lite och var inte rädd – det spelar ingen roll vad andra tycker

– Det första är att tro på dig själv, att våga, att komma ut från din “comfort zone”. Börja sjung lite själv, skriv lite och var inte rädd – det spelar ingen roll vad andra tycker. Sen kan man försöka ”connecta” med andra människor som gör samma sak, strävar mot samma mål.

På lördag siktar Panetoz på att vinna hela Melodifestivalen och att få representera Sverige i årets Eurovision Song Contest, som hålls i Liverpool den 9-13 maj. Omröstningen på lördag avgörs till 50 procent av internationella jurygrupper och till 50 procent av svenska folket. Om man laddar ner den officiella Melodifestivalenappen kan man rösta gratis tillsammans med säkert en miljon andra.

Ben Robertson

Print Friendly, PDF & Email