Arg äldre man framför polishuset.

Stig Löfholm utsattes för ett telefonbedrägeri. När han insåg vad som hänt skyndade han sig till polishuset i Rinkeby för att anmäla brottet.
– Men de hänvisade mig till polishuset i Solna, eller så föreslog de att jag skulle ringa 114 14.

Telefonbedrägerier har blivit allt vanligare, enligt polisen. Från januari till september 2022 tog polisen emot 15 165 anmälningar om telefonbedrägeri. Stig Löfholm är en av dem som drabbades. Det hände i höstas, då ringde en dam som sade att hon ringde från Intrum Justitia. Hon påstod att Stig hade en skuld, vilket inte stämde, och då erbjöd hon sig att koppla honom till hans bank.

– De märkte att jag inte behärskade swish. Jag har varit kund hos Nordea i 43 år, och jag har aldrig använt swish. Plötsligt swishar jag en stor summa – det borde vara röda flaggor lång väg. Men banken tar inget ansvar, de har inget larmsystem.

Annons:

Det var nästan åtta timmars väntetid på 114 14

När Stig Löfholm, som bott på Nybykroken sedan 1978, insåg att han varit utsatt för brott skyndade han sig till polishuset i Rinkeby.
– Men när jag skulle göra en anmälan hänvisade de mig till polishuset i Solna. Eller så föreslog de att jag skulle ringa 114 14.

Stig ringde på en gång och lät den civilklädde polismannen, som tagit emot honom, att lyssna.
– Det var nästan åtta timmars väntetid på 114 14.

Här bygger de ett nytt polishus och så kan man inte göra sina ärenden där

Då gjorde polismannen ett undantag och Stig Löfholm fick till slut göra sin polisanmälan.
– Men det är skrämmande, man har ju ingen tillit till Polismyndigheten över huvud taget. Här bygger de ett nytt polishus och så kan man inte göra sina ärenden där.

Nyligen fick Stig Löfholm en parkeringsbot när han hade varit i Bromsten. Men eftersom det var illa skyltat ville han överklaga beslutet.
– På parkeringsboten stod det att man skulle kontakta närmaste polisstation, om man hade invändningar.

Så Stig tog med sig p-boten och gick till polishuset i Rinkeby igen.
– Men de hänvisade mig till Solna.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Nyhetsbyrån Järva har bett Polismyndigheten att förklara varför inte polishuset i Rinkeby kan ta emot anmälningar vid brott. Vi väntar fortfarande på svar.

Print Friendly, PDF & Email
Annons: