Anna Nygård porträtt

Stockholms stad genomför idag den 20 april det årliga arrangemanget Stockholms kulturnatt. Museer och andra kulturinstitutioner håller öppet hela kvällen ”som ett mello för kulturen”. Och visst är det som ett mello. En opolitisk folkfest som kännetecknas av att Israel alltid är välkommet att medverka medan Ryssland fick nobben direkt 2022 som en markering mot invasionen av Ukraina.  

Ja, en av kvällens programpunkter arrangeras av Israels ambassad. Stadens kulturförvaltning tycker alltså att det är lämpligt att låta stockholmarna kolla på konst hos den officiella företrädaren för ett land som av allt att döma begår både folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten i detta nu.

”Alla som vill får delta så länge man uppfyller några enkla kriterier”, enligt Stockholms vänsterpartistiska kulturborgarråd Torun Boucher. Själv tänker hon inte sätta sin fot i närheten av ambassaden, just på grund av det folkmord som Israel utför i Gaza, skriver Boucher i ett mejl, men att sätta ned den foten i ett politiskt ställningstagande är inte aktuellt.

Annons:
Annons:

Vad som hade hänt om exempelvis Irans eller Rysslands ambassad hade velat medverka med ett provokativt performanceverk eller något annat spännande kulturinslag hade varit väldigt intressant att veta.

Fruktansvärt. Folkmord. Förintelse. Språket har glidit mig ur händerna

För två år sedan intervjuade jag Akallabon Anders Österberg, då socialdemokratisk riksdagsledamot, nu biträdande finansborgarråd, Stockholms näst mäktigaste politiker. Han hade rest till Ukraina för att möta vanliga människor och visa solidaritet med ukrainarna efter den ryska invasionen. Österberg träffade också ukrainska soldater och argumenterade för ökad svensk vapenexport till Ukraina med motiveringen ”Den ryska invasionen är utan motstycke och ukrainarna har rätt att försvara sig”.

Språket har under de senaste månaderna mer och mer glidit mig ur händerna. Fruktansvärt. Folkmord. Förintelse. Var det inte meningen att vi skulle göra något mer än att läsa beskrivningarna om och om igen? 

”Utan motstycke” sade Österberg. Den indiske författaren Pankaj Mishra använde nyligen samma formulering för att beskriva folkmordet i Gaza.

Mishra skriver: ”Vi befinner oss i ett läge utan motstycke. Aldrig tidigare har så många bevittnat en slakt i industriell skala i realtid. Men den rådande känslolösheten, det återhållna tonläget och censuren nekar oss, till och med gör narr av, vår chock och sorg. Många av oss som har sett bilder och videor som kommer från Gaza – dessa helvetesskildringar av förvridna kroppar som lagts i massgravar, små kroppar som famnas av sörjande föräldrar eller som ligger i prydliga rader – har under de senaste månaderna långsamt blivit galna.”

Är det jag som har förlorat förståndet eller är det Anders Österberg?

Israel har under det senaste halvåret mördat 34 000 palestinier, varav 14 000 barn. Det innebär ett genomsnitt på 75 dödade barn varje dag under sex månaders tid. Alltså ungefär tre skolklasser om dagen som utplånats på de mest fasansfulla sätt.

Men är det jag som har förlorat förståndet eller är det Anders Österberg? Det borde vara enkelt att visualisera ett par skolklasser framför sig. Gazas barn är inte så olika de barn som går i Järvas skolor, men nu säger det biträdande finansborgarrådet ingenting. Okej, det här handlar egentligen inte om Österberg, men är det något som saknar motstycke är det faktiskt hyckleriet. Rätten till självförsvar är en självklarhet så länge de som försvarar sig inte är palestinier. Att kritisera Israel däremot är otänkbart. 

Att i princip hela västvärlden utan att blinka ställer sig bakom staten Israel har ingenting med omsorg om judar att göra. Det är en direkt spegling av politisk högervridning, vapenindustrin och den ursinnigt växande nyfascismen. Det kan låta motsägelsefullt, men är i själva verket helt on brand för Israel och hur dess sionistiska förespråkare valt att utnyttja Förintelsen som ett verktyg för sitt odemokratiska statsprojekt.

Det är inte antisemitiskt att stänga ute Israel från kulturnatten och Eurovision

Den judiske författaren Steven Friedman skriver i sin bok Good Jew, Bad Jew. Racism, Anti-Semitism and the Assault on Meaning: ”Högern älskar Israel. Den [staten] grundades inte bara på en föreställning om etnisk renhet som de tycker är tilltalande, dess försvar, helt utan hänsyn till internationella normer, är ännu mer i deras smak. De förbiser det faktum att staten styrs av judar eftersom den gör precis som den vill och alltid kommer undan med det.” (Min översättning.)

Så nej, det är inte antisemitiskt att stänga ute Israel från kulturnatten och Eurovision. Det vore ett ansvarsfullt ställningstagande för fred och mänskliga rättigheter. Men det är klart, random lågstadiebarn i Rinkeby har mer ryggrad i Palestinafrågan än stadens politiker.  

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email