Anders Österberg med ukrainska soldater vid Bucha-fronten

”Det är viktigt att möta vanliga människor och visa solidaritet”

Intervju

Akallabon Anders Österberg har synts mycket i tidningar och tv den senaste veckan. Anledningen är att han som enda svenska riksdagsledamot har besökt Ukraina sedan den ryska invasionen den 24 februari. 

Hur kommer det sig att du valde att åka ner till Ukraina?

– Jag hade ett ärende i Polen, ett jobbmöte, och när jag var där fick jag möjlighet att åka in i Ukraina. Det öppnade upp sig ett tillfälle och då tog jag det. 

Anders Österberg tog sig in i det krigsdrabbade landet med buss och hade genom sitt engagemang i Unga örnar kontakt med en universitetslektor i Kyiv som han kunde bo hemma hos.
– Vi har skickat ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina, men det är också viktigt att möta vanliga människor och visa solidaritet i praktiken. 

Hur kändes det att vara där?

– Det är en dubbelhet. Man står där i ruiner samtidigt som man träffar människor som är glada att se en. Men framförallt är det fasansfullt med alla civila som dödas. I Bucha begraver de 15–20 civila om dagen. Det kommer också rapporter om sexuellt våld mot både kvinnor och män. Människor våldtas till döds.

Fienden hade bombat tågspåren

Bland de ukrainare som Anders träffade under sin resa fanns både politiker från olika partier, soldater och helt vanliga människor. Han beskriver ett möte som gjorde starkt intryck.
– På tåget till Lviv träffade jag en tjej på 12 år, Vi kommunicerade via google translate och hon berättade för mig att resan skulle ta mycket längre tid än 5 timmar och 38 minuter som det var sagt innan, eftersom fienden hade bombat spåren.

– I princip alla jag mötte pratade om hur viktigt det är att vi fortsätter att skicka vapen och att vi skickar mer tunga vapen. En soldat som jag träffade var även hbtq-person och aktivist, han menade att de som grupp var extra utsatta under ockupationen och skämtade om att vi ska skicka vapen för att stärka hbtq-personers rättigheter.

Håller du med om att det är mer vapen som är lösningen?

– Det var helt rätt att fatta beslutet om att skicka vapen och jag tycker att Sverige bör skicka mer vapen utifrån Ukrainas behov och det svenska försvarets möjligheter. Kriget mot Ukraina är ett vidrigt anfallskrig som vi inte har sett motstycke till i Europa sedan 1939. Det är lätt att ta ställning mot det.

Samtidigt som ukrainare hyllas för att de tillverkar egna molotov coctails att försvara sig med så fördöms palestinier under israelisk ockupation som gör samma sak. Vad tänker du om det?

– Den ryska invasionen är utan motstycke och ukrainarna har rätt att försvara sig. När det gäller Palestina så uppmuntrar vi till dialog mellan parterna, men det går för långsamt framåt och vi behöver göra mer. Ja, jag hör ju hur det här svaret låter, men jag kan inte säga så mycket mer.

Minorna sitter på hus och lekplatser

Anders Österberg sitter i utrikesutskottet för Socialdemokraterna och har tidigare besökt Hebron på Västbanken och träffat både palestinier och israeler där. Han har också varit i Afghanistan 2017, så det är inte första gången han bevittnar krig och konflikter på nära håll.

– Många av invånarna i Järva har upplevt krig och hemska saker och vi i Sverige måste bli mycket bättre på att behandla trauman från krig. Det spelar ingen roll om det är människor från Ukraina, Östafrika eller Jemen.

Trots att han själv i likhet med de flesta i Sverige just nu lägger mycket fokus på Ukraina nu är Anders mån om att resten av världen inte glöms bort. Han nämner hungerkatastrofen i Östafrika och delar av Mellanöstern som exempel.

– 14 procent av Ukrainas yta beräknas vara minerad. Det är en yta lika stor som Österrike. Minorna sitter på hus och lekplatser men även på fälten, och snart är det skördetid. Ukraina exporterar mycket livsmedel och det kan bli långtgående svältkatastrofer till följd av det här kriget.

Anna Nygård

Nyhetsbyrån Järva har tidigare publicerat en lång intervju med Anders Österberg om hans politiska karriär. Läs den här.

Print Friendly, PDF & Email