en man i kostym framför en byst av olof palme

Anders Österberg bytte Västergötland mot Stockholm för att komma ifrån politiken, men det tog bara några veckor innan han blev igenkänd på Akalla torg. Sedan blev han riksdagsledamot och fick vänja sig vid att bli utskälld av folk på gatan.

För ovanlighetens skull träffas vi inte någonstans i Järvaområdet utan inne i stan på Socialdemokraternas kontor i anslutning till riksdagen. Det är Anders Österbergs arbetsplats sedan drygt sju år tillbaka, men inte länge till. I våras meddelade han att han inte ställer upp för omval hösten 2022. Svaret på varför kommer, men vi tar det från början.

Anders Österberg växte upp i miljonprogramområdet Hässleholmen i Borås och i högstadiet blev han värvad till SSU av en kompis. Socialdemokraternas ungdomsförbund hade olika aktiviteter som basket och innebandy och det var många på skolan som var aktiva. Anders tränade och tävlade i simning också, men några år senare var han med om en olycka som tvingade honom att skifta fokus.

Annons:

– Jag råkade ut för en ganska allvarlig bilolycka under gymnasietiden och var sängliggande många veckor. Men då fick jag mycket mer tid att läsa och tänkte att nu ska jag verkligen fundera över om jag är socialdemokrat eller om jag bara är med för att det är bra aktiviteter, bra verksamhet och fina människor.

Var kan man vara helt anonym och inte bli igenkänd någonstans?

Den unge Anders Österberg kom fram till att han var socialdemokrat på riktigt och bestämde sig för att stanna i partiet. Beslutsamhet, ansvar och ärlighet är hans recept för att vinna långsiktigt förtroende. Men efter flera års politiskt arbete inom SSU och Unga Örnar hade han fått nog och ville komma bort.

– Jag kände att jag behövde göra något annat. Så, var kan man vara helt anonym och inte bli igenkänd någonstans? Jo, i Stockholm! Men efter några veckor här blev jag igenkänd på Akalla torg av några som var medlemmar i partiet. 

Som utbildad lärare fick Anders Österberg jobb på en förskola i Husby och trots att anonymiteten visat sig vara en illusion blev han kvar i Järva. Snart var han engagerad i det lokala föreningslivet och startade upp simskola, läxhjälp och demokratiskola i området. 

På frågan om vad som är det viktigaste han åstadkommit under sina år som riksdagsledamot väljer Anders Österberg att lyfta fram arbetet med Järvahjälpen under pandemin, trots att det handlade om folkrörelsearbete snarare än partipolitik. Han nämner också den föreläsningsturné han gjort senaste året tillsammans med Carro Sinisalo och vikten av att hela tiden lyfta fram goda exempel från Järvaområdet.

Debatten om gängkriminaliteten har bara varit ”straff, straff, straff straff”

– Jag har fått igenom en hel del saker, nu senast att regeringen också pratar om det förebyggande perspektivet. Det är viktigt. När det gäller debatten om gängkriminaliteten har det bara varit ”straff, straff, straff straff”, och självklart ska det vara straff om du begår ett brott mot andra. Men, vi måste också få fram det förebyggande. Jag tycker också att vikten av ett jämlikt samhälle kommer fram mer i debatten nu och det är jag väldigt stolt över.

”Mycket hjärta och mycket smärta”, så beskriver Anders Österberg det att vara Järvas enda riksdagsledamot. Han blir ofta utskälld för det ena och det andra av människor han träffar på gatan.
– Jag tror det handlar om frustration, för de vet att ett bättre samhälle är möjligt.

– Jag älskar alla möten och jag älskar att träffa människor. Men det är också slitsamt. Två mandatperioder är ganska länge, och jag har frågat mig själv om jag verkligen skulle jobba stenhårt en tredje mandatperiod också. Jag vill ju kliva av när jag fortfarande är glad och tacksam.

Beslutet tog han i våras. Det blir ingen tredje mandatperiod och det står han fast vid. Men politiken lämnar han inte. En av de kommande politiska utmaningarna han ser framför sig är att ändra bilden av Järva som en plats där verksamheter läggs ner och flyttar bort.

en man i kostym, halvfigur

– Järvafältet ska inte vara en sovstad utan det ska vara fullt av det liv som faktiskt finns där. Jag är väldigt glad över att vi har fått det nya polishuset i Rinkeby och att Sida flyttar till Rissne. Det innebär fler människor som äter lunch och handlar och förhoppningsvis kommer vi också få fler människor som vill flytta till Järva.

För att göra området mer attraktivt föreslår Anders Österberg också att staden ska satsa mer på vacker arkitektur i Järva. Han hoppas också att fler kulturinstitutioner etablerar sig i stadsdelarna och att de ska inspirera unga att utbilda sig inom teater, film och musik.

– Kampen mot arbetslösheten är otroligt viktig också. Det finns så många samlade kunskaper och erfarenheter här ute på Järvafältet som borde ses som meriter. Idag blir väldigt många människor bortsorterade och det är fel. Det är orättvist. Så kan det inte vara. 

För egen del planerar Anders Österberg att börja kolla på Arbetsförmedlingen framåt våren. Vad han ska göra efter valet har han inte bestämt än, bara att det blir ”något annat”.

– Jag har jobbat mycket hårdare det senaste året än vad jag någonsin har jobbat i hela mitt liv. Och då jobbade jag rätt mycket innan också. Men jag kommer att fortsätta jobba stenhårt till sista dagen. Det kanske kommer från min lutherska uppfostran.

Hon har försäkrat mig om att hon absolut inte är emot islams religion

Sedan några veckor tillbaka är Anders Österberg ambassadör för föreningen Varken hora eller kuvad, vars ordförande Amineh Kakabaveh hade en avgörande roll under budget- och statsministeromröstningarna i november. Men det fanns ingen strategisk plan bakom det nya engagemanget, försäkrar han.

– Nej, det är bara en tillfällighet. Frågan fick jag nog långt tidigare. Jag tycker att du ska få vara vem du vill, klä dig hur du vill och älska vem du vill. Det passar rätt bra i linje med Varken hora eller kuvad.

Du sade att man ska få klä sig som man vill, men Varken hora eller kuvad har varit ganska tydliga med att de vill införa slöjförbud i skola och förskola, som i Frankrike.

– Det är nog Amineh som driver den frågan. Jag har pratat med henne med anledning av hennes syn på religion och hon har försäkrat mig om att hon absolut inte är emot islams religion.

Anser du att slöjan är en symbol för förtryck?

– Om någon tvingar dig, då är det förtryck. Men om du gör det av egen fri vilja då är det inte förtryck. Jag tycker även att du ska kunna ha ett kors på dig, eller bära en kippa. Men det ska vara ditt eget val. Jag tror väldigt många bär slöja av egen fri vilja och då måste man också kunna få göra det. Jag tycker ingen ska lägga sig i hur du väljer att klä dig.

Det har blivit så mycket bättre attityd bland unga människor ute på Järvafältet.

Går det här du säger ihop med ditt ambassadörskap? Vet de om vad du tycker i frågan?

– Nu vet de det. Det är nog en uppfattning jag delar med flera andra ambassadörer, tror jag. 

– Det som är viktigt för mig är att du som HBTQ person ska kunna leva ditt liv fritt i förorten och att du som tjej ska kunna välja vilken partner du vill ha. Och jag måste säga att jag tycker att det har blivit så mycket bättre attityd bland unga människor ute på Järvafältet. Jag har varit ute i många klasser och jag är väldigt imponerad över hur bra ungarna är. 

2018 gick Socialdemokraterna till val på att förbjuda religiösa friskolor. I praktiken handlar det väl mer eller mindre om att komma åt muslimska skolor eftersom de judiska är skyddade genom minoritetslagstiftningen?

– Den här debatten är väldigt olycklig. Muslimer är en minoritet i samhället och det är inte konstigt att man känner sig utsatt. Vi vill ju ha ett samhälle där barn träffas och blandas. Det här handlar inte om en religion, men det är så debatten ser ut i Sverige. Muslimer pekas ut för diverse olika saker. Jag tror inte det är bra för samhället att vi delar upp oss utifrån religion.

Jag hoppas att (S) kommer fortsätta ta frågan om jämlikhet på allvar

Vore det inte bra att återinföra närhetsprincipen om man vill att barn med olika bakgrund ska blandas?

– Jo, den närmaste skolan ska ju vara den bästa skolan, men återinförande av närhetsprincipen är ingen fråga som Socialdemokraterna driver. Jag har under många år varit väldigt kritisk mot hela friskolesystemet och speciellt det här med vinster i välfärden. Varför tillåter vi det ens?

Anders Österberg är övertygad om att Socialdemokraterna kommer vinna valet 2022 och bilda regering. Med sig inför det stundande valåret har han två förhoppningar.

– Det jag hoppas mest är att fler järvabor engagerar sig politiskt. De behöver nödvändigtvis inte inte gå med i Socialdemokraterna, men de måste engagera sig. Det är det viktigaste. Och så hoppas jag att Socialdemokraterna kommer fortsätta ta frågan om jämlikhet på allvar. Den är avgörande för människor på Järvafältet. Jämlika barn leka bäst.

Anna Nygård
en man i kostym leker med en liten basketboll och korg
Anders Österberg på kontoret i riksdagen
Print Friendly, PDF & Email