Justitieminister Morgan Johansson besökte Rinkeby igår för ett möte med föräldrar till barn som mördats i de senaste årens dödsskjutningar.
– Vi har begravt 30 ungdomar, sade imamen Hussein Farah, som var en av de närvarande.

Initiativet till att bjuda in ministern togs av lokalpolisen i området som även de var på plats. Bredbysalen i Rinkeby Folkets Hus var full när Morgan Johansson anlände, några minuter sen, och utmed väggarna trängdes journalister.

Liban Warsame, som själv förlorat en son, öppnade mötet och betonade vikten av att hålla sig till ämnet av hänsyn till föräldrarna. Därefter lämnade han ordet till Morgan Johansson, som menade att problemet med skjutningarna har två vägar till lösning.

Annons:

– Vi måste se till att de som begår de här brotten blir dömda, men det är kanske ännu viktigare att vi bryter nyrekryteringen till gängen. Det gäller att alla ungdomar som växer upp har en bra framtid. Att skolan är bra och att socialtjänsten och fritidsverksamheten fungerar bra. Stockholms kommun ansvarar för det, medan jag har ansvar för själva rättsväsendet och polisen.

Jag heter Omar och jag är en pappa som har förlorat en son

Justitieministern fattade sig kort och sade att han främst var där för att lyssna på föräldrarna och höra deras åsikter och förslag på lösningar.

En av mammorna på plats undrade vad det finns för plan för att hjälpa de ungdomar som slutar begå brott att komma tillbaka till samhället.
– De har suttit i fängelse och kan inte få jobb och har inte tak över huvudet. När de är i det läget, helt ensamma, är det stor risk att de börjar med brott igen.

Nästa frågeställare presenterade sig med orden ”Jag heter Omar och jag är en pappa som har förlorat en son”. Han fokuserade på problemet med tillgången på vapen.
– Det finns ett kryphål vid gränsen där allt kommer in. Allt vi gör så länge den här luckan finns blir bara kosmetiska åtgärder.

Omar efterfrågade förstärkningar till gränspolisen och tullen samt rättsväsendet i stort. Som avslutning riktade han sig till journalisterna.
– Vi vore så tacksamma om medierna slutade kalla våra områden för nedvärderande ord. Kalla dem vad de heter – Rinkeby, Tensta, Järva – istället för dessa kränkande namn.

Morgan Johansson sade att han höll med om det mesta som föräldrarna tog upp. Han pratade om vikten av en fungerande avhopparverksamhet och nämnde Sluta skjut-projektet i Malmö som en positiv förebild. Övervakningskameror och avlyssning menade han var orsaken till att fler människor än någonsin just nu sitter frihetsberövade i fängelser och häkten.

Vi har förlorat ungdomar som ville lämna gängen, men de fick inte stöd

– Jag har som justitieminister bidragit till att skärpa straffen för nästan 70 brott. Framför allt grova brott som mord, grova vapen- och narkotikabrott. Och vi bygger ut polisen och startar nya polisutbildningar. Men Stockholms stad gick med fyra miljarders överskott förra året och jag tycker att de pengarna ska användas till att stärka skolan och socialtjänsten. 

Men Mohamed Hagi Farah höll inte med om att ansvarsfrågan borde ligga hos kommunen.
– Vi har förlorat ungdomar som ville lämna gängen, men de fick inte stöd. Ett annat problem är att de sitter i polisregistret i tio år efter att de har betalat sina skulder och tagit sina straff.

Han delade ut en utskriven lista med tre punkter till justitieministern och alla närvarande. De tre punkterna: brottsförebyggande, utredning till fällande domar och avhopparprogram sammanfattade väl de förslag som lyftes av olika föräldrar under mötet. 

Stämningen var under hela mötet lugn och respektfull. Föräldrarna ställde välformulerade frågor och kom med tydliga önskemål. Att frågan har diskuterats länge var uppenbart. Morgan Johanssons svar var väntade. Han lyssnade, höll låg profil och hintade ibland om det kommande valet och hur mycket bättre Socialdemokraternas politik vore för Stockholm än de blågrönas.

Anna Nygård