Foto: Wikimedia / Pressbild

Flera stora artister från Järvaområdet har, tillsammans med drygt tusen kollegor, tagit ställning mot Israels medverkan i Eurovision.
– Att skriva under är det mest självklara jag har gjort och jag står till hundra procent i solidaritet med Palestina, säger Imenella.

1005 svenska artister har undertecknat en debattartikel i Aftonbladet som kräver att Israel utesluts från Eurovision Song Contest. Artisterna skriver bland annat att de anser att europeiska radio- och tv-unionen, EBU, ”bagatelliserar folkrättsbrott” och ”genom att tillåta Israels medverkan uppvisar en anmärkningsvärd dubbelmoral som undergräver organisationens trovärdighet.”

I den långa listan med namn återfinns flera artister från Järva. Bland annat har Cherrie, K-One, Elias Abbas, Yasin och Imenella ställt sig bakom artikeln.

Annons:

För dansaren, koreografen och rapparen Imenella var det en självklarhet att skriva på.
– Det här är inte en politisk fråga, utan det handlar om att vara medmänniska. Att ta ställning när så många – framför allt kvinnor och barn – dödas, handlar om medmänsklighet, det är det rätta att göra.

När världen sade ”aldrig igen” måste det vara aldrig igen för alla

2022 uteslöts Ryssland ur Eurovision på grund av landets invasion av Ukraina och artisterna bakom uppropet menar att samma konsekvenser borde gälla för Israel.
– Då var det en självklarhet att markera mot det som Ryssland gjorde, men nu har det blivit politiskt laddat att säga att barn mördas. Det är en etnisk rensning. Det är inte politik det är krigsbrott, säger Imenella.

Hon ställer sig ”till hundra procent” bakom artikeln och dess krav.
– Det känns som att vad jag än säger skulle det inte vara rätt ord för att beskriva det sinnessjuka i att vi skriker oss hesa för en vapenvila. Med all historia vi har… När världen sade ”aldrig igen” måste det vara aldrig igen för alla, det kan inte vara baserat på varifrån man kommer, ens religion eller vilket ursprung man har.

Tidigare har även finska och isländska artister och låtskrivare ställt krav på att Israel ska uteslutas från den europeiska musiktävlingen. EBU har inte visat några tecken på att tillmötesgå kraven och SVT som sänder tävlingen direkt från Malmö i år skriver i ett uttalande att det är EBU som fattar besluten och att SVT som värdland har ”en dialog med EBU om de utmaningar som det innebär att genomföra Europas största tv-program i dessa tider av oro.”

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email