Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar står bakom talarstol på Järvaveckans huvudscen.
Bild: Kerstin Gustafsson Figueroa

Gula ballonger med det karakteristiska röda V:et syntes i publiken redan en kvart före utannonserad tid när Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar skulle hålla sitt tal på Järvaveckans tredje dag.

– Jag ska erkänna att här känner man sig som på hemmaplan. Här är vänstern urstarka, sade Nooshi Dadgostar och möttes av varma applåder efter att Spånga-Tenstas nämndordförande Rashid Mohammed presenterat sin partiledare.

Hon berättade om sin relation till Järva, hur hon till exempel varit här i samband med ”Ortens bästa poet” och så på Järvaveckan förstås.

Annons:

Under talet kom hon att lyfta de många arbetare som finns i området och vikten av att se de barn och unga som bor här. Att Järva och många förorter skiljer ut sig, eftersom nästan varannan person som bor i området är under 29 år.
– Här bor Sveriges framtid, sade hon.

Vidare gick hon till attack mot Sverigedemokraterna, som ”i stället för att skapa möjligheter för en generation unga som inte vill något hellre än att bidra till detta land”, fortsätter sin avvecklingspolitik. Hon riktade även kritik till de nuvarande ministrarna inom arbetsmarknads-, skol- och bostadspolitiken för de enligt henne stora nedskärningar som görs och som direkt påverkar de unga i dessa förortsmiljöer.
– Vad är det för fel på den här regeringen? Som inte förstår att de håller på att förstöra ungdomarnas framtid och liv.

Hon gav även exempel på hur Vänsterpartiets politik står på hyresgästernas sida. Inte minst med att ha ”stoppat marknadshyran”, men också som motståndare till att hyresrätter reas ut.

När ska samhället jobba för Järvaborna?

På det mer personliga planet berättade Dadgostar att dagens samhälle är mycket kallare och hårdare än när hon var ung. Hon tycker att orättvisorna är tydligare idag och även om hon inte kom från någon rik familj, så fanns samhället åtminstone där. I dag kan barn behöva gå till skolan hungriga medan ledarskribenter påstår att det är föräldrarnas fel.
– Järvaborna har varit med och byggt landet. Här bor du som jobbar i skolan för att lära våra barn läsa och skriva. Arbetsvillkoren är inte alltid de bästa, men Järvaborna fortsätter jobba för välfärden och samhället, men när ska samhället jobba för Järvaborna?

Hon fortsatte att tala om klyftorna och att regeringen sänker skatten för de rikaste mitt i en ekonomisk kris.
– Regeringens vänner går vinnande ur krisen medan svenska folket kämpar. Allt för länge har förortens röster talat inför döva öron.

Vänsterpartiets Ilyas Hassan på Järvaveckans huvudscen. Partiledare Nooshi Dadgostar står i bakgrunden.

Mot slutet av talet, samtidigt som några droppar av duggregn började falla, välkomnades ”Husbys egen Ilyas Hassan” upp för att hålla ett anförande. Ilyas, ledamot i Vänsterpartiets styrelse, var en av grundarna till Förorten mot våld och berättade att det var i ”de här kvarteren” som hans längtan att bygga ett bättre Sverige startade. Han framhöll att vänstern finns här för att skapa förändring.

En stor del av Dadgostars omkring 25 minuter på scen kom att bli ett slags mobilisering inför de utmaningar som vänstern menar att samhället står inför. För att ”ingjuta hopp i miljontals svenskar” om att se något annat än högerns politik och för att främja de ungas och Sveriges framtid. En av de mer konkreta åtgärder som föreslogs var att sänka de höga matpriserna.

David Johansson

publikbild under Nooshi Dadgostars tal
Bild: Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: