bricka med skolmat och en flicka som äter äpple

Runt om i landet rapporteras det nu att eleverna kommer hungriga till skolan på måndagarna och på vissa skolor införs särskilt proteinrik mat på fredagarna för att barnen ska klara sig bättre över helgen. Ökade livsmedelspriser tros vara en orsak.

Nyhetsbyrån Järva ringde runt till några av skolorna i området för att höra om de känner igen problematiken och vad de i så fall gör i den situationen. Det visade sig att uppfattningarna går väldigt isär. En biträdande rektor tycker att det låter som ett påhitt, andra ser tydligt att många barn är hungriga när de kommer till skolan efter helgen.

Eleverna äter mer på måndagarna

– Det verkar som att eleverna äter mer på måndagarna, vi vet inte vad det beror på. Det har gått lite upp och ner över tid, men på senaste tiden är det fler och fler som behöver mer mat än tidigare, säger Nasser Hussein som är biträdande rektor på Kista International School.

Annons:
Annons:

Skolan serverar lunch och mellanmål och föräldrarna uppmanas skicka med en frukt eller motsvarande till de barn som behöver. Nasser Hussein säger att det kan bli aktuellt att införa frukost.
– Eleverna ska inte missa lektioner på grund av att de är hungriga. Ibland ger vi en extra macka eller ett glas mjölk till de elever vi ser är hungriga. 

Allt man ska äta i skolan tillhandahåller vi

Akalla grundskola serverar frukost, men har inte noterat att eleverna är hungrigare nu är tidigare.
– Det är ingenting som vi har diskuterat. Vi har inte sett att det är fler som äter på måndagarna. Sedan serverar vi ju mellanmål till de elever som har fritids, säger Lauriane Baillet, biträdande rektor på Akalla grundskola.

Skolan uppmanar inte vårdnadshavare att skicka med något extra.

Skolan serverar frukost till lärare och elever

Anna Goliat är administrativ chef på Hjulsta grundskola.
– Vi märker att eleverna är hungrigare på måndagarna. Skolan serverar frukost till lärare och elever varje dag och vi ser att det är fler som äter av den nu än tidigare.

Hjulsta grundskola uppmanar inte föräldrarna att skicka med frukt eller annat mellanmål till barnen.
– De barn som har fritids på eftermiddagen får mellanmål där. Allt man ska äta i skolan tillhandahåller vi. På mätt mage kan man koncentrera sig bättre, säger Anna Goliat.

Fattigdomen är ganska påtaglig i Rinkeby

Också på Knutbyskolan i Rinkeby finns tecken på att barnen får för lite att äta under helgerna.
– Jag känner igen det, eleverna äter mer till lunch på måndagarna. Vi kommer införa frukost nu under vårterminen för dem som vill. Fattigdomen är ganska påtaglig i Rinkeby och frukostservering är en enkel sak att införa för att jämna ut det lite, säger Hans Ovsjö, rektor på Knutbyskolan.

Föräldrarna till barn i F-klass uppmanas att skicka med barnen frukt, men Hans Ovsjö säger att det inte är något som är sanktionerat av skolledningen.
– Det ska finns frukt till alla från skolan, när de minsta barnen har fruktstund.

Det låter som något som någon har hittat på

Enbacksskolan i Tensta ser det annorlunda ut.
– Nej, det har vi inte märkt. Men vi serverar också frukost varje dag till dem som vill. Det låter som något som någon har hittat på för att göra en nyhet.

– Föräldrarna får skicka med frukt, men det är inget vi uppmanar till. Vi har ju mat här, det är inget vi snålar på. Eleverna får lunch och sedan mellis på eftermiddagen, säger Torbjörn Reivant Olausson, biträdande rektor för Enbacksskolan.

Ingen blir utan frukt

Charlotte Waldberg är biträdande rektor på Husbygårdsskolan, där går det inte heller åt mer mat på måndagarna.
– Nej, jag känner inte igen det. Vi serverar frukost, lunch och mellanmål i skolan. Fruktstund i F-klass tror jag alla skolor här i området har. Föräldrarna får skicka med en frukt, men det är aldrig någon som sitter utan. Skolan har frukt också.

Anna Nygård
Bild: Wikipedia/Unsplash

Print Friendly, PDF & Email