Murre Gonday skakar på huvudet och ser bekymrad ut.
– Jag fyller 34 i sommar. Shit, det känns läskigt. Har inte hunnit med något än.
Men han har precis skrivit en hyllad pjäs, som spelas på en av landets stora teatrar.

Tillsammans med sin kompis Simon Matiwos har Murre skrivit pjäsen 8 kvadrat, som spelas på Stadsteaterns scen i Husby. Pjäsen går för utsålda hus och därför flyttas fem föreställningar i maj till en av Stadsteaterns scener inne i city. Det är väl en bedrift, invänder jag.

Murre har levt ett liv som räcker till flera romaner

Annons:
Annons:

– Jo, det är klart, men det är svårt att tänka så när man alltid strävar efter mer. När jag var ung då trodde jag att de som var 30, de vet allting. Men jag är lika vilsen nu.

Murre har skrivit i Nyhetsbyrån Järva några gånger och han gav dessutom ut en bok 2019 som vi uppmärksammade i tidningen. Så att Murre kan skriva, det visste jag redan. Men jag kände honom inte närmare. Det ska visa sig att Murre har levt ett liv som förmodligen räcker till flera romaner. Han har till och med seglat på de sju haven, ja, i alla fall nästan. Men mer om det snart.

Livet som vuxen började med att han gjorde sina föräldrar till viljes och utbildade sig till byggnadsingenjör.
– Men jag fick inga jobb och jag försökte verkligen. Jag skickade inte bara runt ett CV, utan sökte upp firmor och erbjöd mig att börja på botten. Men jag var svart, hade dreadlocks på den tiden, jag fick inte ett skit.

Backpacker-trippen skulle förändra hans liv

Istället tog han sitt pick och pack och drog med några vänner till Thailand. Backpacker-trippen skulle förändra hans liv.
– Ja, det är det bästa jag har gjort. I Thailand blev jag vän med en hotellägare, fick jobb på hotellet och då träffade jag en rysk sjökapten. Han berättade en massa rövarhistorier om livet på sjön och jag fastnade. Jag ville göra samma sak.

Murre frågade vad som krävdes av honom för att få jobb ombord. Han fick en lista av sjökaptenen på de licenser han behövde.
– Så jag åkte hem till Husby och berättade att jag skulle gå på sjön. Morsan gav mig en örfil, farsan sade ”du är inte klok, jag kan fixa ett lagerjobb åt dig”. Men jag ville ut och vidga mina vyer.

Innan han reste iväg sade hans äldre bror åt honom att skriva dagbok när han var borta.
– Han tjatade på mig, glöm inte att skriva, gör det bara. Det var ett gott råd, skrivandet blev som en frizon för mig.

I sju år var han på drift, mestadels på sjön och jobbade på olika yachter

I sju år var han på drift, mestadels på sjön och jobbade på olika yachter. Han färdades mellan franska rivieran, Karibien, Miami och Thailand. Mellan jobben på lyxbåtarna utbildade han sig till sjökapten i Southampton.
– Jag började längst nere och blev till slut sjökapten. Jag kan köra båtar upp till 3000 ton, 60 meter långa, men inte stora passagerarfartyg. Jag kan högst ha tolv passagerare utöver besättningen.

Hem till Husby reste Murre under de här åren bara för att förnya sitt pass. Men 2018 kom han hem för att stanna.
– Farsan var svårt sjuk och jag hade kommit till en punkt då jag började tröttna. Det värsta med jobbet som kapten var personalansvaret. Tänk dig, på en yacht bor vi alla tillsammans, dygnet runt. Det är som Big Brother hela tiden.

Hemma i Husby igen, i vardagen, var allt förändrat. Hans kompisar och jämnåriga hade gift sig, flyttat, startat företag.
– Jag hade ingenting.

Han kontaktade Sjöfartsverket för att se om hans examen gick att använda i Sverige.
– Nej, de kunde godkänna ett år av mina studier, men krävde fyra år till på Chalmers. Jag var 28 och hade redan två examina, jag ville inte börja plugga igen.

Jag skickade mitt manus till 48 förlag och fick bara nej, nej, nej

Han gjorde ett varv på Fryshuset, arbetade med några projekt. Det var då han skrev boken Touch, tankar och tabu, ”som Fifty Shades of Grey, men i orten”. En bok om sex.
– Jag skickade mitt manus till 48 förlag och fick bara nej, nej, nej. Förutom från Norstedts.

Norstedts förlag är ett av landets största. Murre gick dit på ett möte.
– Jag satt där med två tanter och vi klickade inte alls. De hade post-it lappar överallt i mitt manus, med alla ändringar de föreslog.

Mötet slutade med att Murre stormade ut därifrån.
– De ville förstöra boken, ur min synvinkel, de förstod inte vad jag ville förmedla.

Boken gav han ändå ut på eget förlag och sålde så pass bra att han var tvungen att göra en deal med Postnord för att slippa gå till postkontoret varje dag med alla försändelser.
– Det blev en rolig resa, till slut.

Kärleken till skrivandet har han gemensamt med Simon

Skrivandet, och kärleken till skrivandet, har han gemensamt med Simon Matiwos. De båda känner varandra sedan de var barn och arbetet med uppsättningen 8 kvadrat är en dröm som blivit verklighet.
– Vi har skrivit dikter tillsammans, han var med i Ortens bästa poet, uppträdde som stand-up, det gjorde även jag. Vi har känt varandra sedan vi var tio år.

En dag sade Simon till Murre ”kan vi inte gör något tillsammans?”.
– Där någonstans började vi arbeta ihop. Vi har alltid skrivit mycket, men inte gjort det offentligt. Men förra sommaren började vi lägga upp våra texten offentligt, på Facebook, Instagram eller andra digitala plattformar.

En av de texter som Simon skrev handlade om hur det var att dela rum med sin storebror under hela uppväxten. Det var då som Stadsteatern i Husby hörde av sig till honom.
– Jag sade till honom att gå, jag är glad för dig. Gör din grej.

Vi är bättre tillsammans

Men Simon sade ”kom, vi är bättre tillsammans.”
Så Murre följde med till Stadsteatern på ett möte. Det blev ett bra möte, och så inleddes ett samarbete som lett till nya lärdomar för alla inblandade. Murre och Simon fick skriftligt på att de skulle skriva ett manus.

bild på de glada manusförfattarna Simon Matiwos och Murre Gonday
Manusförfattarna Simon Matiwos och Murre Gonday.

– Under hela augusti, när polarna softade i Rålis, då satt vi hemma och skrev. Jag hade lärt mig en sak från mötet på Norstedts, vi ville vara med från start till slut. Vi har lärt oss jättemycket under den här resan.

Vi ville känna igen det som skulle ske på scenen

De var med på castingen, när scenografin gjordes, när musiken valdes. Hela vägen.
– Vi ville känna igen det som skulle ske på scenen. Det var viktigt för alla det skulle bli äkta.

Sharmarke Elmi och Ahmed Berhan fick rollerna som bröderna som delar rum och de har gjort succé. Pjäsen har fått strålande recensioner överallt och 33 utsålda föreställningar, förutom alla skolföreställningar på dagtid. Fem extrainsatta föreställningar kommer det dessutom att bli på lilla scenen inne på Stadsteatern i city. Biljetterna har släppts precis.

När vi träffas är det vardag igen för Murre, med jobb som IT-rekryterare, med barn och familj.
– Ja, nu har det lagt sig lite, nu är det tillbaka till skrivbordet igen. Skriva synopsis, färdigställa det som finns inne i datorn. Det är planen.

Allt är som vanligt, men ändå inte alls. En ny resa har börjat.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email