På lördagskvällen hölls första visningen i Järva av VGB-dokumentären Färga Blocks. Filmen, som Nyhetsbyrån Järva skrivit om tidigare, visades på Tensta träff för omkring 60 personer.
– Det var inte många som trodde på oss från början, vi har fortfarande jättemycket att göra, vi har bara börjat, sade grundaren Yacouba Barry efteråt.

Prick klockan 17.59 kom några ungdomar in i Stockholmssalen för att bryta fastan. Längs med fönstren mot Pilparken stod redan bord med dryck, blandade rätter och sötsaker uppdukade, samt några kartonger pizza. De omkring 60 besökarna försåg sig snabbt med det som fanns innan Yacouba Barry introducerade filmen.

I Färga Blocks varvas intervjuer och bilder från laget med kommentarer från olika kända profiler som följt klubbens resa, däribland Babak Azarmi och Cherrie, men det var när ungdomarna såg någon av sina lagkamrater dribbla eller dunka bollen på film som de jublade som mest. En tjej som blev intervjuad i filmen var Tenstabon Danait Beraki och hon fanns även på plats vid visningen.

Annons:

VGB fungerar som stöd för ungdomar i området

Danait Beraki, 18, från Tensta.

– Så kul med en intim grej med föreningen, det var så familjärt och skön stämning, sade hon till Nyhetsbyrån Järva efteråt.

Hon berättade att många som sett filmen (under de tre gånger som den nu visats i Stockholm) gillade den, men själv tycker hon att det är svårt att fånga hela VGB:s historia på så kort tid.

I filmen så lyfts det fram att klubben är och vill vara en community, en känsla som Danait Beraki skriver under på.
– För mig som gick på en skola i en annan del av Stockholm gjorde laget att det ändå var skönt att komma tillbaka till min hemort. Det fungerar som stöd för ungdomar i området. För mig har det varit ”allt i ett”; med träning, socialt, och att kunna engagera mig i styrelsen. Man växer som människa, sade hon.

Hoop Dreams föreslog film, för att berätta vår historia

en man sitter på en stol och ler mot kameran
Yacouba Barry.

Grundaren och klubbchefen Yacouba Barry verkade också nöjd med visningen.
– Det känns väldigt familjärt, kul för dem i området att kunna se den.

Att det blev en film har enligt honom inte varit en långsiktig strategi.
– Vi har inte marknadsfört oss så mycket. Babak och Iskias (från Hoop Dreams reds. anm.) hade en grej i Kungsan och så gick vi dit. Vi pratade med dem och så blev det ett samarbete genom att de föreslog marknadsföring genom film, för att berätta vår historia.

Yacouba Barry skulle önska att filmen och VGB kan ge hopp till folk i området. Att fortsätta vara en community, inte bara ett sportlag, och som inspiration. Att se någon som brukar träna i samma hall, veta vem den är, gör att fler kan känna att de också kan lyckas, resonerade han.

VGB är nu inne på sitt sjunde år sedan bildandet och siktar på att bli en multisportförening med etablering med alla Järvas skolor. Enligt Yacouba Barry har de nu över 700 medlemmar och 20 lag anmälda till basketserien.

I dag, söndag, spelar VGB:s Flickor U16 två matcher av fjärde omgången i SM. Platsen är Vasalundshallen, Solna, och klockslagen 11.15 mot Malbas samt 16.45 mot AIK Basket.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email