Yacouba Barry, grundare och verksamhetschef för VGB, menar att klubben verkar utöver det sportsliga.
–  Vi bryr oss om hur spelarna mår, deras personliga utveckling och hur det går för dem i skolan. Vårt mål är att spelarna ska känna att de blir bättre människor när de är här hos oss, säger han.

Idrottsföreningen VGB, Vision Generation Boll, har med laget FU16 (Flickor 16) för andra året i rad tagit sig till Ungdoms-SM: slutspelets Elite 8, och dessutom blivit inbjudna till Scania Cup som är det inofficiella nordiska mästerskapet i basket.

– Nu kollar lag upp oss lite extra inför matcher, tidigare kallade man inte ens oss för VGB, utan såg oss bara som ett lag från Tensta, säger Yacouba Barry.

Annons:
Annons:

Under fjolårets Final Four i Ungdoms-SM blev det förlust mot AIK i semifinalen. Nu är tjejerna tillbaka i basketens finrum och ställs mot Malbas från Malmö, Brahe från Jönköping och även AIK väntar denna gång. 

Tjejernas förutsättningar kommer förändras

– Vår inställning är att försöka vinna både Ungdoms-SM och Scania cup, och det känns som ett realistiskt mål om alla i laget får vara friska och tillgängliga. Tjejernas förutsättningar kommer förändras om vi lyckas gå hela vägen i dessa turneringar, eftersom de på så vis får ett namn inom basketen, säger Yacouba.

2023 när laget slutade som tredje bäst i landet, blev en spelare från VGB:s då FU15, uttagen till ungdomslandslaget. Yacouba Barry menar dock att det borde blivit fler.
– Totalt 30 spelare från landet blev uttagna, däribland spelare från lag som var lägre rankade än oss. Detta var något som vi reagerade på.

VGB:s FU16-lag med sina tränare.

Situationer som denna är dock något som Yacouba Barry arbetar med dagligen i VGB.
– Vi har förberett våra barn och ungdomar på att deras väg kommer vara tuff, och att verkligheten ser ut på ett visst sätt. Våra spelare ska inte se ner på sig själva, utan förstå att det finns yttre faktorer som kan påverka deras förutsättningar.

Zlatan Hadžirešić arbetar som gymnasielärare och har över 20 års erfarenhet som baskettränare. I höstas tillkom han som assisterande tränare till detta FU16 lag, och han beundrar det arbete som Yacouba gjort i föreningen. 

Han arbetar med barn och ungdomar från ett område som redan från början står i motvind

– Yacouba har sedan starten arbetat med hur tjejerna ska lära sig hantera både det sportsliga och livet utanför basketen. Att alltid sträva efter att vinna, och samtidigt vara en bra förlorare, men framför allt att tjejerna ska bli goda samhällsmedborgare.

Zlatan Hadžirešić fortsätter att hylla sin kollegas arbete.
– Yacouba är en eldsjäl som på egen hand byggt upp VGB. Han arbetar med barn och ungdomar från ett område som redan från början står i motvind, och han har lyckats bygga upp något fantastiskt.

Yacouba Barry och Zlatan Hadžirešić.

Att driva en idrottsförening kräver dock en hel del energi och tid, därför menar Zlatan Hadžirešić att det behövs mer resurser.
– Politiker pratar om integration, här i VGB ser vi ett praktexempel på just det. Tjejer med utländsk bakgrund från en förort som utövar en populär sport och spelar runt om i landet.

För detta FU16 lag från VGB, väntar nu omgång 4 av årets USM som spelas mellan den 15–17 mars i Vasalundshallen, i Solna. Sedan spel i Scania Cup som hålls i Södertälje mellan den 28 mars och 1 april. En turnering som de fyra högst rankade lagen från respektive nordisk nation blivit inbjudna till. 

Suleiman Ibrahim

Tjejerna i VGB tränar i Tensta.
Print Friendly, PDF & Email