Idrottsföreningen VGB växer stadigt och lockar många barn och ungdomar från Tensta, men planen är att inkludera fler orter i området.

VGB grundades 2017 och stod till en början för Vision Generation Basket, men eftersom tanken är att fler sporter ska rymmas inom föreningen betyder VGB numera Vision Generation Boll. 

– Vi har redan gått med i fotbollsförbundet och målet är att bli en multisportförening med basket, fotboll, simning och kanske gymnastik. Det saknas fotbollslag i Tensta och vi vill inte att ungdomarna ska tvingas välja mellan olika sporter för att det är för dyrt eller krockar tidsmässigt, säger Yacouba Barry som är grundare av VGB och verksamhetschef.

Annons:
Yacouba Barry

Yacouba är också tränare för ett av föreningens lag som just nu är bland de bästa i landet. Föreningens U15 lag har tagit basketsverige med storm och deltar i Svenska Cupen Final Four som avgörs i maj.

Det var länge sedan ett lag från förorten kom såhär långt

– Det betyder väldigt mycket för oss. Det var länge sedan ett lag från förorten kom såhär långt. Drömmen är att vinna Final Four. Vi vill visa att det är möjligt även för ett lag med tjejer från Tensta, säger Sarah Atawna som är en av spelarna.

Tillsammans med Sagal Dahir, Vanja Bintos, Nimco Galbayte, Iimani Waller Touray, Asiyah Mursal, Maria Bitar, Fauziah Morallah Adam och Nasiya Abdulaziz har hon turnerat runt om i Sverige och laget har alltid en stor publik oavsett vart de kommer.

– Det är inte bara stort för dem, det är bra för hela området. De här tjejerna är födda och uppväxta här och de får kommentarer som ”Varför spelar du där? Du är ju duktig”. De blir förebilder utan att förstå att de är förebilder. Det handlar om att tro på sig själv och öppna dörrar för andra, säger Yacouba Barry.

Under påsklovet hade VGB bokat Tenstahallen i stort sett varje dag med drop in för föreningens medlemmar. Regelrätt träning varvades med lekar och kompishäng.

De äldre eleverna hämtar upp de små från fritids och följer dem till träningen

Ayaan Mohamed som själv spelat basket i många år i föreningar som Akropol och Shanta, är på plats i egenskap av föräldraransvarig på VGB.
– Den här föreningen är lite annorlunda, det är inte så individualistiskt. Tjejer och killar tränar tillsammans, de stora hjälper de mindre och alla tar hand om varandra.

Ayaan Mohamed

VGB har sedan flera år tillbaka samarbeten med några av grundskolorna i Tensta som går ut på att de äldre eleverna hämtar upp de små från fritids och följer dem till träningen där föräldrarna sedan kan hämta. 

Yacouba Barry hoppas kunna utvidga verksamheten till Rinkeby och etablera liknande samarbeten med skolorna där.
– Det har inte varit så lätt att få kontakt, men det är många gymnastiksalar som står tomma varje kväll efter skoltid och vårt arbetssätt har visat sig fungera väldigt bra i området.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email
Annons: