Man i skägg i ett rum fullt med flyttlådor

Familjen Khalife har äntligen fått ett hyreskontrakt som gäller i fem år. Under fredagen pågick flytten på Solhems Hagväg för fullt.
– Vi är så lättade och fick nyckeln till lägenheten igår eftermiddag, säger pappa Raed.

Raed Khalife är ensam i den nya lägenheten. Hans hustru Raja arbetar och barnen går i skolan, men mycket av möblemanget flyttades över redan på torsdagskvällen. Han har fått hjälp av vänner att flytta över det sista. Men än så länge finns ingen el i nya lägenheten, skåpen i köket står tomma och kylskåpet likaså.
– De har inte städat här, så jag väntar att de ska komma och göra det, säger Raed.

Tidigare bodde familjen några portar bort på samma gata.
– Vi frågade varför vi inte kunde få bo kvar där, men det gick inte. Det kom en ukrainsk familj redan imorse, som skulle flytta in i vår gamla lägenhet.

Familjen Khalife är palestinier och kom till Sverige som flyktingar från Syrien 2015. Tre år senare fick de sina permanenta uppehållstillstånd och under fem års tid flyttades de mellan olika städer över hela landet.

Men för drygt två år sedan fick de lägenheten i Spånga som tillhör den kommunala Stiftelsen Hotellhem i Stockholm, SHIS. De trivdes så bra, barnen gick i skolan i Tensta och hade fått många vänner. Raja och maken har båda arbete, men den 31 maj skulle de tvingas flytta ut. De bad att få stanna tills skolavslutningen, den äldsta flickan skulle gå ut nionde klass. Först fick de nej, men sedan fick de besked att de skulle få stanna i tre månader till, till 31 juli.

Under hela den här tiden sökte Raja och Raed aktivt efter bostad, men det var hopplöst. Men så äntligen, för drygt tre veckor sedan, fick de veta att de fick ett hyreskontrakt inom SHIS för fem år till.

Så fort jag fick besked så anmälde jag barnen till Kulturskolan

– Vi är så glada, och barnen är överlyckliga. Så fort jag fick besked anmälde jag barnen till Kulturskolan, säger mamma Raja, som ringer till sin make medan vi står i lägenheten. De båda döttrarna spelar piano och sonen fiol.

Familjen hoppas nu att de ska få stanna i lägenheten i de fem år som de fått hyreskontrakt, men helt säkert är det inte.

– De planerar att riva det här området, och bygga nytt, men det verkar som om byggplanerna dröjer. Jag hoppas att vi får bo kvar, här är lugnt och trevligt, säger Raja.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email
Annons: