En mamma med tre barn står med ryggen till.

Barnfamiljen tvingas flytta ut från sin lägenhet på Solhems Hagväg i Spånga. Det finns tomma lägenheter i området och familjen har fasta inkomster, men de får inte hyra.
– Om vi ändå fick bo kvar i ett år till, tills vår äldsta flicka har gått ut nian, säger Raja.

Flyktingfamiljen Khalife har hamnat i ett moment 22. Den 31 maj måste de ut från lägenheten. Då har familjen bott i sammanlagt fem år i olika boenden som SHIS hyr och då måste de enligt reglerna flytta.
– Det finns flera lägenheter på vår gata som står tomma, varför kan vi inte få hyra en av dem, undrar Raja.

Vi träffas på Blå Huset i Tensta, yngsta dottern Lana går på eftermiddagsverksamhet där. Alla tre barnen har verksamheter olika dagar i huset.
– Vi har äntligen fått lugn och ro här och barnen har fått vänner.

Annons:

Raja och hennes make Raed är palestinier. Deras familjer kommer ursprungligen från Haifa i dagens Israel, men fördrevs därifrån när staten Israel upprättades 1948. De är båda två födda och uppvuxna i flyktinglägret Jarmuk i Damaskus.
– Men så kom kriget.

Efter en dramatisk resa över hav och gränser kom de till Malmö och Sverige

Raja och Raed tvingades fly med sina tre barn från Syrien 2015. Äldsta dottern Miral var sju år, Lana var fyra och Omar bara ett år gammal. Efter en dramatisk resa över hav och gränser kom de till Malmö och Sverige.
– Från Malmö åkte vi till Stockholm, vi flyttade runt flera gånger, från olika boenden. Till slut hamnade vi i ett flyktingboende i Flemingsberg.

Där bodde familjen i två år, och Miral och Lana började skolan.
– Sedan ville myndigheterna att vi skulle flytta igen, men vi ville vara kvar i Stockholm för barnens skull.

De hade tur, de kunde bli inneboende en period hos en nära vän på Södermalm. Men när de fick sina permanenta uppehållstillstånd 2018, placerade Migrationsverket dem i Skåne. Efter drygt ett år i Hanaskog fick de till slut en etta i Vårberg genom den kommunala Stiftelsen Hotellhem i Stockholm, SHIS.
– Vi bodde fem personer i ett rum med litet kök. De sade att det var tillfälligt, men vi blev kvar i tre år.

Vi vill inte flytta igen

För två år sedan fick de äntligen sin nuvarande lägenhet, en trerummare på Solhems Hagväg i Spånga, även denna gång genom SHIS.
– Vi trivs så bra här, barnen kan gå till skolan i Tensta och de har många vänner. Vi vill inte flytta igen.

Raja talar utmärkt svenska, hon har utbildat sig till barnskötare under åren i Sverige. Hon arbetar som vikarie inom både förskolan och skolan i Spånga-Tensta. Hennes man Raed har fått fast jobb i en närbutik. De står redan i stadens bostadskö, men lägenheterna på Solhems Hagväg lämnas inte dit.

Det dröja upp till tio år innan planerna verkställs. Om de ens blir av

Anledningen är att det finns planer på att riva husen där familjen bor och nya lägenheter ska byggas. Men enligt Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem, det kommunala fastighetsbolaget som äger hyresfastigheterna, kan det dröja upp till tio år innan planerna verkställs. Om de ens blir av.
– Planen är att husen ska rivas på sikt och att det ska byggas nytt. Men det behövs först en ny detaljplan, sedan rivningslov och bygglov för de nya bostäderna. Allt tar tid. Snittiden är mellan 6-10 år och starten för att titta på det här området är precis nu.

Stockholmshems hyresgäster har fått information om planerna och en del väljer att flytta till andra lägenheter.
– Det pågår ingen evakuering, men därför finns det tomma lägenheter. De lägenheterna hyr vi bara ut till SHIS, de lämnas inte till bostadsförmedlingen, säger Åsa Stenmark.

Varför ska lägenheter stå tomma i väntan på rivning?

Varför ska lägenheter stå tomma i väntan på rivning, som kanske inte ens blir av? Enligt Stockholmshem behöver inte SHIS lika många lägenheter längre.

Nyhetsbyrån Järva kontaktar Maria-Elsa Salvo, S, ordförande i styrelsen för Stockholmshem, för att få svar på den frågan. Efter resultatlös mejlväxling med ansvarig politiker, ringer Stockholmshems kommunikationschef till redaktionen och ger nya besked.
– Min bild var att SHIS inte behöver fler lägenheter, men nu har jag fått nya uppgifter. Från den 1 april kommer nya hyresgäster från SHIS till de tomma lägenheterna. Med undantag för två lägenheter som är vattenskadade och måste måste åtgärdas, säger Åsa Stenmark.

De fick rådet att anmäla sig till stadsdelens Bo-skola

När familjen Khalife kontaktade sin handläggare på socialförvaltningen i Spånga-Tensta för att få hjälp att lösa bostadsproblemet, fick de rådet att anmäla sig till stadsdelens Bo-skola. Raja tackade ja till detta, hon har varit där tre gånger redan, men ännu har det inte lett någonstans.
– De visar mig sådant som jag redan kan, men jag går dit ändå. Jag går också regelbundet till medborgarkontoret för att söka bostad. Jag har själv sökt på samma sätt länge, men aldrig lyckats.

Den 31 maj måste trebarnsfamiljen Khalife flytta ut från lägenheten på Solhems Hagväg. Vad ska hända sedan?
– Det är så jobbigt med ovissheten, säger Raja.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email