En mamma med tre barn står med ryggen till.

Familjen Khalife får bo kvar i lägenheten på Solhems Hagväg i Spånga i tre månader till. Barnen hinner avsluta terminen i Enbacksskolan i Tensta.
– Barnen blev superglada och nu kan de vara med på skolavslutningen, säger mamma Raja.

Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om barnfamiljen som kom hit som flyktingar från kriget i Syrien 2015. Tre år senare fick de sina permanenta uppehållstillstånd och under fem års tid flyttades de mellan olika boenden över hela landet. Men de sista två åren har de bott i lägenheten i Spånga som tillhör den kommunala Stiftelsen Hotellhem i Stockholm, SHIS. Barnen trivs i skolan, Raja och maken har båda arbete, men den 31 maj skulle de tvingas flytta ut från lägenheten på Solhems Hagväg.

– Vi bad att få bo kvar bara två veckor till, så att vår äldsta dotter skulle hinna avsluta nionde klass. Men vi fick nej, nej, varje gång.

Annons:
Annons:

Anledningen är att kontrakten för lägenheterna inom SHIS löper på fem år, sedan måste hyresgästerna hitta en lägenhet på egen hand. Raja och hennes familj erbjöds att gå i stadsdelens Bo-skola, för att lära sig söka bostad. Även om Raja redan visste hur man gör, har hon varit där regelbundet.
– Jag söker lägenhet varje dag, men det är väldigt många som gör det. Det är alltid någon som hinner före.

Så familjen började packa och förbereda sig för att flytta ut.
– Men plötsligt fick vi besked att vi kunde stanna kvar i lägenheten till sista augusti. Det känns skönt att vi får lite mer tid, men det viktigaste är att barnen får avsluta skolan.

Raja har precis fått nytt jobb som samhällslots i Spånga-Tensta. Förutom svenska talar hon arabiska och engelska.
– Jag hjälper vårdnadshavare att hitta rätt aktiviteter, studier eller arbete. Jag har varit på helspänn i flera månader på grund av ovissheten med flytten, det har tagit så mycket energi. Men nu kan jag fokusera på mitt nya jobb.

Flyttlådorna kan hon ställa undan igen.
– Jag för ett tag, sedan vet vi inte vad som händer. Men vi har tre månader till på oss att försöka hitta en bostad.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email