mammor och barn står i solsken och tittar mot kameran

Över 100 kvinnor och barn samlades i Spånga by på Kristi himmelfärdsdagen för att grilla, lära sig om hållbar odling och för lek. Nyhetsbyrån Järva tittade förbi aktiviteten som anordnats av Geesgud förening och Rebellmammorna.

Det är fullt sjå kring den lilla odlingsplätten bredvid ett av de röda husen i Spånga by när barnen som kommit vill hjälpa till att strö ut gödsel och att sätta plantor i den nya jorden.
– Den här växten kallas kärleksört och har ätbara blad, säger Mariam Jallow Tholozan från Rebellmammorna.
På en liten yta bredvid en av de röda stugorna i Spånga by har hon och ett par andra vuxna förberett en testlott där de ska lära ut bioodling av perenner till det tjugotal barn som kommit för att delta i aktiviteterna denna soliga Kristi himmelfärdsdag.

kvinna instruerar barn i odling utomhus
Mariam Jallow Tholozan från Rebellmammorna lär ut om odling av perenner.

Tillsammans får barnen lära sig grunderna i odling, genom att bära och strö ut torvfri jord och hönsgödsel, samt plantera bland annat mynta, tomater och citronmeliss. Mariam berättar att de firar att Geesgud fått 30 pallkragar längre bort där de ska börja odla ännu mer grödor framöver.
– Den här jorden är torvfri. Torv är som Sveriges olja, det är inte bra för miljön, förklarar hon medan barnen trängs kring henne.

Annons:
mammor som grillar i en lekpark

På andra änden av den stora lekparken står några mammor och grillar kycklingkorv, hamburgare och vegokorvar. En av kvinnorna heter Ayan Mohamed, hon är ordförande för Geesgud.
– Vi har sammanlagt 260 medlemmar i föreningen och just nu är det bara vi i parken, säger hon och skrattar.

Hanan Osman, Ayan Mohamed, Mona Alasow och dottern Amilia Toohaw.

Hon och en annan kvinna från föreningen beräknar lite snabbt att över 100 vuxna och barn har kommit för att njuta av det fina vädret och umgås. En mamma som kommit dit med sin dotter är nyinflyttade Mona Alasow. De bor i Hjulsta.
– Vi flyttade hit från Dalarna för tre månader sedan. Jag blev medlem i Geesgud och fick sms om att de skulle grilla i dag. Jag vill lära känna staden, säger hon.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email
Annons: