Bild: Saba Tadele

I söndags anordnade Kollektiv Sorg, Amnesty Sverige och Värmeverket en välbesökt kväll i Bredäng emot det dödliga gatuvåldet. Programmet innehöll flera kopplingar till Järva; såsom konst av Ailin Mirlashari och panelsamtal om mänskliga rättigheter där Sakariya Hirsi deltog.

Kvällen med temat ”För ljusen som aldrig får slockna” hade som syfte att kraftsamla för en ljusare framtid och hölls i Värmeverket, Bredäng. Programmet innehöll insiktsfulla, viktiga samtal med fokus på våldet och mänskliga rättigheter. På scenen fanns bland andra Sakariya Hirsi och poesi av Sara Nazari. Sumeria films visade film och tidigare Järvabon Ailin Mirlashari visade sin konst.

På scen fanns även skådespelaren David Nzinga, kvällens konferencier, och Leo Razzak, skådespelare och entreprenör. Tillsammans skapade de på mindre än en månads tid en oförglömlig kväll med närmare 400 besökare.
– Det är för mig ett kvitto på kraft, inspiration och mobilisering. Och filmen ”Spillt Blod Torkar Inte” är en poetisk skildring som berör bakgrunden till det väpnade våldet som skördar barns liv och framtidens hopp. En reaktion på hela Sveriges kollektiva sorg, säger Alexander Zadruzny, vice ordförande för Kollektiv Sorg.

Annons:

Alexander påpekar att det på ett sätt blivit en reaktion på det människorättsproblem vi idag bevittnar, när samhället misslyckas med att tillgodose invånarnas basala rätt till trygghet, men även en reaktion på den senaste tidens våldsvåg och sorgen som lämnats kvar.

Det var på internationella dagen för mänskliga rättigheter som vi kraftsamlade för en ljusare framtid

– Det var på internationella dagen för mänskliga rättigheter som vi kraftsamlade för en ljusare framtid. Och för att inspireras av varandras hoppfullhet, medkänsla och handling. Med hjälp av Joanna Backman och hennes team på Amnesty tillsammans med Värmeverkets egna team lett av Fares Hamed och Nora Ordenes Söderberg, tillsammans med Kollektiv Sorg, så lyckades vi verkligen, säger han.

Vid sidan om arbetar Alexander med ungdomar från Skärholmsområdet samt projektleder diverse evenemang. Han har även läst upp sin poesi på olika platser i landet.

Hur kommer det sig att ni ville fixa detta event? Vad var syftet?
– Det var en händelse i januari 2016, som blev startskottet för mitt engagemang. Nyhetsnotisen om en dödsskjutning blev till ett dödsbud och det okända dödsoffret blev till en vän.

Poesin hjälpte honom att sätta ord på hans känslor.
– Men framför allt på den sorg och frustration som jag bar inom mig. Jag skrev en dikt om den händelsen. Och jag skrev om den igen året därpå. Och jag fortsatte skriva om den för varje gång en ny skjutning inträffade, som påminde mig om hur livet som vi känner det kan slitas isär på bråkdelen av en millisekund.

Sju år senare, i början av 2023, fick dikten äntligen ett avslut. Den spelades även in och filmatiserades i Värmeverket.
– Vi som ligger bakom filmen var fast beslutna om att den skulle få ett större syfte och bli del av en kraftsamling och folklig mobilisering.

Vad ville ni att publiken skulle ta till sig efter tillställningen? Vad var den röda tråden?– Återkopplingen från de som var var på plats har varit magisk och oerhört hoppingivande. Ihsan Kellecioglu sa det bäst när han sammanfattande kvällen: ”Det fanns en kraft i rummet som jag behövde i kaoset just nu. En plats där vi kunde drömma igen. Drömma om den där världen som är bättre än den vi har idag…. Alla sa inte det men, det kändes i luften, att vi är många, att vi är starka och att vi kommer ta oss ur det här kaoset vi ser runtomkring oss med våldet på gatorna, våldet från politiken och våldet i omvärlden. Det behövdes!”

Filmen ”Spillt Blod Torkar Inte” berörde många och var kvällens höjdpunkt

Filmen ”Spillt Blod Torkar Inte” berörde många och var kvällens höjdpunkt. Välregisserad och med grymma skådespelare, en fullträff ända ut i fingerspetsarna.
Koshy som är uppväxt i Rågsved har regisserat filmen och är grundare till Sumeria films tillsammans med Dylan Kadir.
– Jag brinner för film och musik som jag har använt mig av under 10 års tid. Den här filmen skapades när Alexander Zadruzny kontaktade oss, vi lyssnade och idéerna flödade, och nu står vi här.

Fr.v. Darin Kaffaf, Koshy, Dylan Kadir och Marko Gorgis.

Dylan Kadir är filmfotograf i Sumeria films och uppväxt längs den röda linjen.
– Jag har hållit på med film sedan jag var 11 år. Jag och Koshy är grundare för Sumeria films och denna fantastiska film är vi väldigt stolta över. Det var värd all tid och det är en viktig fråga att arbeta förebyggande, vi måste sätta stopp för gatuvåldet. Det här är vårt sätt att kunna visa det med det visuella. Vi är väldigt selektiva vad vi arbetar med och tar in. Vi gör musikvideos och vi har skickat in egna filmer till kortfilmsfestivaler. Vi bryr oss om konsten och vilket budskap vi förmedlar.

Vi är alla väldigt nöjda med vad vi har åstadkommit

Marko Gorgis, från Sätra, har pluggat tv- och filmproduktion och arbetar för Sumeria films B-foto.
– Jag hamnade med dessa underbara stjärnor och vi är alla väldigt nöjda med vad vi har åstadkommit.

16-åriga Darin Kaffaf går i gymnasiet, är skådespelare och uppväxt i Haninge.
– Min storebror kände Dylan och de behövde en skådespelare snabbt, så jag chansade. Filmen har blivit nominerad till Husby filmfestival. Jag har aldrig varit med om det här förut så det är stort för mig. Nu är jag snart med i en reklamgrej och är väldigt taggad för framtiden.

Amer Sarsour, från Amnestys kommunikationsavdelning, modererade ett viktigt och intressant panelsamtal med demokrati- och policyforskaren Nazem Tahvilzadeh (Södertörns högskola), Nicolas Lunabba (Helamalmö), Sakariya Hirsi samt Anna Johansson, generalsekreterare på Amnesty International Sverige.

Alla var överens om att våldet är ett människorättsproblem som måste lösas

– Vi reflekterade över hur mänskliga rättigheter i Sverige mår idag. Samtalet utgick från det dödliga och skadliga vapenvåldet som drabbat Sverige de senaste åren. Alla var överens om att våldet är ett människorättsproblem som måste lösas, men hur löser vi dem utan att göra avkall från våra mänskliga rättigheter, förmedlar information från hela gruppen, säger Amer Sarsour som snart debuterar med boken Medan vi brinner (Norstedts 2024).

Paneldeltagarna konstaterade bland annat att det nu har gått ett år sedan den nya regeringen tillträdde. En regering som lagt fram ett flertal politiska utredningar och lagförslag med syfte att stävja våldet. Flera av förslagen, som innehåller angiveri, visitationszoner och övervakning, har kritiserats starkt.

Hela kvällen blev en påminnelse om att mänskliga rättigheter måste gälla alla och att vi är som starkast när vi organiserar oss och arbetar tillsammans.

Krista Sirviö

Alexander Zadruzny och Sakariya Hirsi. Bild: Nadine Flatt
Print Friendly, PDF & Email