kvinna framför svart bakgrund

Poetic (R) Evolution, föreställningen som kombinerar sång, poesi och symfoniorkester, är tillbaka för andra året. Ny i ensemblen för i år är poeten Nawroz Zakholy från Tensta och Rinkeby.
– Man längtar efter adrenalinkicken efter att man stått på scen.

Föreställningen Poetic (R) Evolution är ett samarbete mellan Berwaldhallen och Unga Klara. Den regisseras av Nachla Libre och går nu för andra året. Sveriges Radios Symfoniorkester spelar, under ledning av Jonas Nydesjö. Medverkande är Mona Masrour, Sara Nazari, Robin Nazari och Nawroz Zakholy. 

– Jag, Nachla, Robin och Sara känner varandra. Vi har alla stått på Revolution Poetrys scen. Senast jag stod på scen var faktiskt med Nachla. Det var på Dramaten under pandemin, så det var ingen publik. Det är ännu längre sedan jag stod på scen med publik, säger Nawroz Zakholy.

Annons:

Grät för att det var så vackert

Nästa vecka börjar repetitionerna, och Nawroz Zakholy är nervös men taggad. Till förra årets föreställning var hon inbjuden att medverka, men kunde inte på grund av arbete.

– Jag var egentligen skitledsen, jag ville också vara med. Sedan satt jag i publiken och grät i slutet för att det var så vackert. Jag hade aldrig varit med om att höra en hel orkester och poesi fylla rummet så.

Hon gav mig en utmaning

I år hörde Nachla Libre av sig igen och frågade om hon ville vara med.
– Hennes fråga var verkligen ”vill du vara med?”. Jag har haft en lång skrivtorka och känt mig ängslig med mitt skrivande. Så hon gav mig en utmaning. Det hajpade mig.

Nu har hon tre splitternya texter med ämnen som äktenskap, ångest och politik.

Vad är din relation till klassisk musik?
– Ärligt talat lyssnar jag ganska mycket på P2. När jag sitter i bilen och kör orkar jag inte höra ord. Jag kan inte namnen på symfonier eller kompositörer men uppskattar det ändå. När jag var på Berwaldhallen förra året kände jag bara: men varför går jag inte på fler konserter? Det här är så vackert. Och en helt annan grej än att lyssna på teve eller i hörlurar.

Maria Bodin
BIld: Pegah Livani

Skolföreställningar av Poetic (R) Evolution ges den 23–25 november. Den 24 och 26 november är det föreställningar för alla.

 

Print Friendly, PDF & Email