Föreningen Hawo-Tako har öppnat kafé och lunchrestaurang i Tensta träff.
– Vi vill ta tillbaka Tensta träff, säger Sarah Bargadle.

Sedan en tid tillbaka finns ingenstans att ta en kopp kaffe i Tensta, men nu blir det ändring. I entrén till Tensta träff, bakom stora trappan, finns numera ett kafé och en lunchrestaurang.

– Vi öppnar tidigt, redan klockan sex på morgonen, så att byggnadsarbetarna kan komma hit och fika. Till lunch erbjuder vi somalisk, turkisk eller arabisk mat, säger Sarah Bargadle.

Verksamheten drivs av tre kvinnor och kafét har öppet till 18 på vardagar, lördagar 9-15 och söndagar 10-14.
– Vi ville ha öppet vissa kvällar, men det fick vi inte tillstånd till.

Kulturkafét låg precis på samma plats

Tensta träff har en särskild betydelse för Sarah Bargadle. Det var här hon fick sin första praktikplats för snart 30 år sedan. Hon började arbeta i Kulturkafét, som framgångsrikt drevs av Hasse Grafström. Nu öppnar hon kafé precis på samma ställe.
– Det här var en levande plats, med jazzkvällar och poesi, en plats för alla. Mina barn växte upp här och Hasse var viktig för oss. När han blev sjuk åkte jag med mina tre barn till sjukhuset för att hälsa på honom.

Under tiden vi pratar kommer fler och fler in till kaféets invigning; kvinnor från Tensta Hjulsta kvinnocenter, övriga föreningsaktiva, stadsdelens nya ordförande Rashid Mohammed, V, stadsdelsdirektören Victoria Callenmark och flera från Spånga-Tenstas förvaltning. Även Hemsös Johan Einarsson är med. De 30 platserna vid borden är snart fullsatta och även rummet med fåtöljer, bredvid köket, som Hawo-Tako också hyr.

– Det rummet hyr vi ut till andra, som behöver någonstans att ha möte, säger Sarah Bargadle.

Hawo-Tako har ett hyreskontrakt på två år och sedan ska hela Tensta träff renoveras.
– Sedan vet vi inte vad som händer.

Kerstin Gustafsson Figueroa

En man och två kvinnor som klipper av ett rött band.
En man och två kvinnor som klipper av ett rött band.
Print Friendly, PDF & Email