två kvinnor med ryggen mot kameran + solna tingsrätt-skylt

I morse inleddes huvudförhandlingen i Solna tingsrätt mellan två tidigare anställda på Hjulsta grundskola och deras före detta arbetsgivare Stockholm stad. Efter bara några timmar enades parterna om förlikning. 

Det var i december 2020 som tre anställda i Hjulsta grundskola anklagades för att ha stulit mat från skolans kök. Kvinnorna filmades av en övervakningskamera när de plockade ut matvaror ur ett kylskåp för att ta hem det som annars hade kastats. De tre anställda sparkades omedelbart utan någon varning och idag skulle tingsrätten besluta om arbetsgivarens agerande varit korrekt.

Men i stället för att fortsätta till rättegång landade förhandlingen relativt snabbt i förlikning och det beslutades att Stockholms stad ska betala en summa pengar till kvinnorna. 

Annons:

– Jag har inte sovit en minut inatt. När vi kom till tingsrätten i morse mådde jag inte alls bra. Men det känns okej nu. När de ger oss pengar är det som en ursäkt. Men det är inte en jättestor summa, säger en av kvinnorna som var anställd på skolan som skolsekreterare.

Jag ska göra mitt bästa för att hitta jobb fram till pensionen

Den före detta skolsekreteraren säger att både hon och hennes kollegor har mått mycket dåligt under det dryga året som gått sedan de tvingades lämna Hjulsta grundskola. Nu ska hon försöka gå vidare.

– Jag har varit arbetslös nu i över ett år, efter 16 år på skolan. Jag nästan 60 år och det är lite svårt för mig att hitta jobb. Men nu när det här är över och jag mår lite bättre ska jag göra mitt bästa för att hitta någonstans där jag kan jobba fram till pensionen. 

Nästa vecka inleds förhandlingarna i målet med den tredje kvinnan som sparkades från Hjulsta grundskola.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email