Kvinna i hijab fotograferad bakifrån.
Hon fick sparken från Hjulsta grundskola efter 16 år.

Anna har arbetat på Hjulsta grundskola i 16 år och är medlem i Kommunal. Hon är en av de tre anställda som avskedats, anklagad för stöld.
– Först var facket på min sida. Men ombudsmannen som sitter centralt verkar helt och hållet gå på arbetsgivarens linje. Kommunal kommer inte att gå vidare med mitt fall.

Händelserna, som hon beskriver som en mardröm, började första dagen efter julledigheten.
– Vi kallades till arbetet klockan åtta, annars börjar jag klockan tio.
De tre anställda kvinnorna, två som arbetat i skolköket och en som skolsekreterare, frågades ut en och en av fyra tjänstemän från Utbildningsförvaltningen. Utan att kökspersonalen blivit informerade hade dolda kameror satts upp i köket. De visade några korta filmsekvenser från köket.
– De sade att vi har stulit mat från skolans kök. De visade mig en kort film, där man ser att vi plockar ut varor från kylen. Men de visar inte den del av filmen när man ser vad jag hade lagt in i kylskåpet samma morgon.

Arbetsgivaren hade gjort fel

Annons:

Anna kontaktade sitt fackförbund Kommunal och hennes fackliga ombud lugnade henne inledningsvis.
– Hon sade att ”det här ska vi försöka lösa.” Arbetsgivaren hade gjort fel och jag har aldrig tidigare varit inblandad i någon incident och inte heller fått någon varning.

Kvinnans fackliga lokala ombud heter Lovisa Sundman. Hon förklarar att nu är det förbundets jurister som tagit över ärendet.
– För dem är frågan om vi kan vinna fallet eller inte. De bedömde att det inte går och då blev det nej. Så funkar stora organisationer, det är jurister som bestämmer.

Lovia Sundman tycker inte att ärendet har skötts på rätt sätt.
– Nej, först ska arbetsgivaren ta ett samtal och förklara vad som gäller. Funkar inte det så ska den anställda få ett skriftligt förtydligande och slutligen en skriftlig varning. Det här borde ha gjorts innan de dolda kamerorna sattes upp och före ett avsked.

Policyn i staden är att stöld är stöld, du får egentligen inte ta hem en penna ens

Arbetsgivarna har inte heller tagit upp ärendet om kameraövervakning i en MBL-förhandling.
– Nej, och det borde ha ha gjort. Men det ville de inte göra, eftersom då hade vi sagt nej till dolda kameror.

Kommunal fortsätter alltså att driva frågan om att arbetsgivaren gjort fel när de inte har MBL:at beslutet om kameraövervakning. Stockholms stad har brutit mot lagen om medbestämmande.
– Den frågan driver vi så att arbetsgivaren inte kan göra om samma misstag igen.

Men när det gäller avskedet finns det inget att göra, säger Lovisa Sundman.
– Nej, grejen är att det syns tydligt att de tar en obruten förpackning skivad ost. Det går inte att komma ifrån. Policyn i staden är att stöld är stöld, du får egentligen inte ta hem en penna ens.
Lovisa Sundman säger samtidigt att varje skola är en egen enhet och varje rektor bestämmer på sin skola.
– Det kan ha varit tradition på skolan och personalen har säkert levt i tron att de kan ta hem det som ska slängas. Men det hjälper tyvärr inte.

Vi har stränga regler och får inte servera livsmedel där bäst-föredatumet har passerat

När Anna får höra Lovisa Sundmans kommentar om den oöppnade förpackningen med skivad ost blir hon upprörd.
– Datumet var på väg ut och vi skulle inte vara i skolan på flera veckor. Vi har stränga regler och får inte servera livsmedel där bäst-föredatumet har passerat. Osten skulle slängas, och det har jag förklarat hela tiden.

Anklagelserna rör flera varor; sallad som skulle slängas, en burk keso.
– Burken var tom, jag diskar den och har mat med mig i den.
Arbetsgivaren hävdar också att en lax stjäls från kylskåpet.
– Det var deg till sambosa, som jag hade gjort till en kollega. Ingen lax. Vi har aldrig lax eller sådana varor i kylen, det är ett mottagningskök. Vi lagar inte mat i köket.

Kvinnorna som nu avskedats har bett att få se hela filminspelningen, men har nekats till det.
– Om de hade tittat på hela filmen hade de sett att jag lade in degpaketet tidigare samma morgon.

I väntan på en eventuell fortsatt process för att bevisa sin oskuld har Anna begärt in arbetsgivarintyg för att skicka till a-kassan. Hon har fått tre olika intyg, varav två uppger att hon slutat ”på egen begäran” och en ”uppsägning på grund av arbetsgivarens beslut”.
– Jag har aldrig slutat på egen begäran, och jag förstår inte heller varför jag fått tre olika intyg. Det känns som om de fortsätter att göra det svårt för mig.

Det är klart och tydligt en hämndaktion från förvaltningens sida

Anna är övertygad om att hon och hennes kolleger avskedas som en följd av upproret mot skolledningen förra året. Då när 80 procent av skolans personal, och föräldrarna till majoriteten av skolans elever, gemensamt protesterade mot den dåvarande skolledningen. Protesterna hade pågått under en längre tid och både personal och föräldrar anklagade ledningen för inkompetens och dåligt (läs rasistiskt) bemötande. Rektorn och hela skolledningen tvingades till slut att gå.

– Ja, det som händer nu är klart och tydligt en hämndaktion från förvaltningens sida. Inget annat.

Den dåvarande rektorn, som tvingades sluta i Hjulsta grundskola, är numera rektor för en annan av stadens kommunala skolor.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Anna heter egentligen något annat.