Sent på måndagseftermiddagen kom beslutet från förvaltningsrätten: Cordobaskolan fick rätt i sin överklagan. Skolinspektionens beslut att stänga skolan var felaktigt.

Det var i slutet av november 2023 som Skolinspektionen beslutade att stänga Cordobaskolan i Akalla efter ett yttrande från Säpo om att eleverna på skolan skulle vara utsatta för ickedemokratiska värderingar och riskera att radikaliseras. Beslutet överklagades och igår kom förvaltningsrättens dom.

Ulla Parkkinen, grundare och tidigare VD för Cordobaskolan är fortfarande helt tagen av beskedet.
– Tänk att vi vann över staten! Skolinspektionen arbetar ju direkt under regeringen. Det känns helt otroligt, men samtidigt visste vi ju att beslutet var så fel som ett beslut kan vara.  

Förvaltningsrätten har slagit fast att Säpos yttrande är vagt och inte tillräckligt som grund för att stänga skolan. I domen står bland annat följande:

”Av utredningen i målet framgår även att det är Skolinspektionen som har tagit initiativ till kontakten med Säkerhetspolisen och efterfrågat eventuella uppgifter om ägar- och ledningskretsen. Det framgår inte att Säkerhetspolisen skulle ha tagit eget initiativ till kontakten för att larma om missförhållanden eller risker inom Cordobaskolan.”

Det är som att ett litet troll har viftat med sitt trollspö

– Skolinspektionen har ett uppdrag att fiska efter information från bland annat Säpo för att kunna stänga ner företag som muslimer driver, och framförallt företag med muslimsk profil, säger Ulla Parkkinen.

För henne och de andra som drev Cordobaskolan är det nya beslutet en stor seger, samtidigt kvarstår chocken över de senaste månadernas händelser. 

– Domen är oerhört viktig, det handlar om konstitutionell rätt. Men våra arbeten är borta, min inkomst och hela koncernen med 120 miljoner i omsättning. Det är som att ett litet troll har viftat med sitt trollspö – poff bara så var allting borta.

Nu försvinner ännu en grundskola med muslimsk profil. Hur många kristna friskolor har stängts, undrar Ulla Parkkinen.it kvinna i hijab.

Ulla Parkkinen är också besviken på de politiker som genast försvarade stängningen av skolan trots att det saknades fullständig information och underlag för beslutet.

– I domen står att Säpos yttrande är väldigt vagt. Ändå stod politiker och uttalade sig om att att det var stor risk för radikalisering, det tycker jag är fruktansvärt dåligt av folkvalda politiker.

Ett sådant här beslut kan öka risken för radikalisering

Så vad händer nu? Skolan är stängd och 500 skolelever och 185 förskolebarn har redan omplacerats i nya verksamheter. 120 medarbetare har bytt arbetsgivare eller blivit arbetslösa. 

– Vi på Cordobaskolan har inga kopplingar till våldsbejakande extremism och tillåter inte någon radikalisering på skolan, men ett sådant här beslut kan öka risken för radikalisering.

Hon berättar om barn som blir mobbade i sina nya skolor med ord som ”terroristunge”, och lärare som ifrågasätter hur någon som gått på Cordoba kunnat få så fina betyg. Skolan finns inte längre men smutsstämpeln sitter hårt på tidigare anställda och elever.

– Omkring 20 av skolans tidigare anställda blir inte ens kallade till intervju. Det är rektorer och specialpedagoger som är utbildade med statliga pengar, men ingen vill anställa dem eftersom de har jobbat på Cordoba, säger Ulla Parkkinen.

Nu har Skolinspektionen tre veckor på sig att överklaga till kammarrätten, något som myndigheten ännu inte har bestämt sig om de kommer att göra.
– Det är för tidigt för oss att uttala oss om domen, först behöver vi ta ställning till om vi ska överklaga den, säger Anna Bergqvist presskontakt på Skolinspektionen.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email