Nu försvinner ännu en grundskola med muslimsk profil. Hur många kristna friskolor har stängts, undrar Ulla Parkkinen.it kvinna i hijab.

På fredag, den 22 december, går 516 elever till Cordobaskolan i Akalla för sista gången. Syskon och vänner kommer att splittras och placeras på olika skolor i stadsdelen.
– Nu överklagar vi beslutet om nedläggning, säger Ulla Parkkinen, grundare och VD för Cordobaskolan.

Cordoba International School grundades 2008 och har elever från förskoleklass till årskurs 9. Skolan är öppen för alla, men har muslimsk profil.
– Vi är en av de sista grundskolorna med muslimsk profil i hela landet. Alla andra har de stängt, säger Ulla Parkkinen.

Annons:
Annons:

SÄPO anser att att eleverna riskerar att radikaliseras

Den 28 november kom beskedet att Skolinspektionen drar in tillståndet för skolan eftersom SÄPO anser att eleverna riskerar att radikaliseras och utsättas för odemokratiska värderingar på grund av skolans ägare och styrelse. Ulla Parkkinen anser att beslutet är ett rättshaveri. Hon säger att flera jurister har beskrivit deras förutsättningar att försvara sig som obefintliga.
– Vi har samarbetat i flera år med polisen, socialtjänsten och lokala idrottsföreningar för att få ungdomarna bort både från kriminalitet och ökad radikalisering. I alla dessa år har vi förespråkat en moderat och öppen tolkning av religionen.

Inledningsvis överklagade inte Cordobaskolan beslutet, även om de tyckte att det ”var uppåt väggarna”.
– Hur skulle vi kunna överklaga när vi inte fick veta vem, eller vilka, det var som SÄPO anklagade?

Istället ville de ha ett möte med Skolinspektionen för att göra det möjligt för Fryshuset att etablera en ny verksamhet i samma lokaler.
– Vi säger upp vårt hyreskontrakt, som löper i fem år till, men om det finns en ny aktör som vill teckna hyresavtal är det inget problem.

Det här beslutet äventyrar rättsväsendet i hela landet

I skrivandes stund har Fryshuset fått nej på sin ansökan att starta en skola i Cordobaskolans lokaler.
– När Fryshuset inte fick sitt tillstånd, då överklagade vi, mest för formalias skull. Det handlar inte bara om oss, det här beslutet äventyrar rättsväsendet i hela landet. Nu försvinner ytterligare en grundskola med muslimsk profil. Hur många kristna friskolor har stängts av samma skäl?

Ulla Parkkinen är VD för ALM Education, som förutom grundskolan driver två förskolor. Förskolornas framtid är också oviss, men de har inte stängts ned. Inte ännu.
– Men de senaste dagarna har utbildningsförvaltningen, som är tillsynsmyndighet för förskolorna i Stockholms stad, gjort oanmälda besök på flera förskolor här. ”Har ni muslimsk profil?” är frågan de ställer överallt.

Ulla Parkkinen menar att de kontrollerar sin personal, och framför allt sina styrelseledamöter, väldigt noga. De kreditprövar sina styrelser, och kontrollerar brotts- och belastningsregistret så gott som varje år.
– Men om våra anställda utövar sina demokratiska fri- och rättigheter på sin fritid, ska myndigheterna kunna stänga en skola då?

En känsla av att Kristallnatten närmar sig

Det var inte länge sedan som Stockholms stads utbildningsförvaltning godkände systerbolaget Mångårdens förskolors ägare som huvudman.
– För cirka sex månader sedan, när vi flyttade tillbaka till förskolans nya permanenta lokaler från evakueringslokalerna, efter rivningen, godkändes vi som huvudman.

Det var inte heller länge sedan som Ulla Parkkinen fick pris av Dagens Industri som en av näringslivets mäktigaste kvinnor, 2020 blev hon Årets entreprenör.
– Ja, då var vi ”rumsrena”. Jag satt några år innan dess i flera referensgrupper och arbetsgrupper tillsammans med nuvarande utbildningsminister Lotta Edholm, L, som då var skolborgarråd. Jag undrar vad som har hänt sedan dess?

Ulla Parkkinen säger att ända sedan starten har hon och alla hennes medarbetare förstått att de skulle möta motstånd, som muslimer.
– Vi visste att vi måste vara bättre än alla andra, hela tiden. Men det som händer nu är hemskt. En känsla av att Kristallnatten närmar sig, när jag tänker på det blir jag gråtfärdig. Vart är Sverige på väg?

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email