Bildmontage: Nyhetsbyrån Järva

I dag, torsdag den 18 januari, lämnades ett nytt medborgarförslag in till Järva stadsdelsnämnd. Det är föräldrar i Järva som gått ihop för att de önskar en liknande satsning i Rinkeby och Tensta som Folkets Husbys nya IOP för unga som varken arbetar eller studerar.

Mohamed Hagi Farah, som undertecknat medborgarförslaget, säger till Nyhetsbyrån Järva att det är viktigt att fånga upp unga även på den här sidan av Järvafältet. Föräldrarna är oroliga för att det görs för lite.

– Det är jättebra att Folkets Husby ingått nytt IOP, men vi behöver liknande satsning även här i Rinkeby och i Tensta, säger han.

Annons:

Att ungdomsarbetslösheten ökar i Stockholms län, inklusive i Järva, är sedan tidigare känt. Omkring 2 000 personer sägs tillhöra den grupp av unga som varken arbetar eller studerar i området.

Det behövs fler initiativ för att nå de här unga

– Det behövs fler initiativ för att nå de här unga. Det kan till exempel vara anställning eller praktik på sex månader, eller ett år, säger Mohamed Hagi Farah om insatserna som de dock understryker behöver vara individanpassade.

I det inlämnade medborgarförslaget om nytt IOP ges förslag på ett par aktörer som enligt dem skulle vara väl lämpade för stadsdelen att ingå i samarbetet. Rinkeby Folkets Hus och Tensta träff är redan etablerade och har god kännedom om både föräldrar och unga i området.

I och med att nästa sammanträde i Järva stadsdelsnämnd hålls torsdag den 25 oktober hinner nog inte förslaget komma upp på dagordningen tills dess, men räkna med att frågan lyfts senare i vår.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email