Bildmontage: Nyhetsbyrån Järva

Arbetslösheten ökar i Stockholms län, unga och nyanlända är särskilt utsatta, detta visar en rapport från Arbetsförmedlingen. En av de aktörer som vill stävja denna utveckling är Folkets Husby.

Rapporten visar på en ökning från 6,4 procent år 2023 till 6,6 procent 2024. Unga riskerar arbetslöshet av flera anledningar. Till skillnad från äldre har de flesta unga inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden och är därmed de första som drabbas av exempelvis nedskärningar. Ungdomar arbetar också oftast inom servicebranscher, som hotell- och restaurangverksamhet, med yrken som hotas av minskad konsumtion. Särskilt utsatt är den privata tjänstesektorn där många unga får sitt första jobb,

För nyanlända kommer det att bli ännu tuffare att ta sig in på arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingens rapport om arbetsmarknadsutsikter 2023.

Annons:

I Rinkeby och Tensta framträder också en ökning av arbetslösheten för unga 2024

I försummade områden, som Rinkeby och Tensta, framträder också en ökning av arbetslösheten för unga 2024. Alexander Saucedo, enhetschef på Arbetsförmedlingen Järva, skriver i ett mejl att de tillsammans med kommunen kommer att erbjuda ett gemensamt stöd för att säkerställa att dessa ungdomar kommer ut i arbete eller studier.

Folkets Husby har sedan början av året gått ingått ett IOP tillsammans med Järva stadsdelsförvaltning. Där ingår att ha olika aktiviteter, som studiemässor samt drop in tillsammans med Jobbtorg Stockholm varje måndag.
– Syftet med projektet är att stötta unga att hitta till studier och arbete. Vi vill fånga upp målgruppen som vill studera, men även målgruppen som är klara med sin utbildning och behöver arbete, säger processledare Daniel Perez.

Daniel Perez hoppas att aktiviteterna kan bidra till att stötta unga som är i behov av att få hjälp med att hitta arbete eller till studier.

Isabella Ilic

Tegelbyggnad, Jobbtorg, Försäkringskassan utifrån
Print Friendly, PDF & Email