16-åriga Imran Mohamoud har ett nytt recept till Nyhetsbyrån Järvas läsare – kanelbullar med pepparkaksfyllning.
– De är otroligt smakrika och har en unik smak som alla bara måste testa, säger han.

Idén fick Imran Mohamoud av att se alla pepparkakor som nu fyller butikshyllorna.
–Jag tog ett av mina kanelbullerecept och mixade in pepparkakor i stället för kanel som fyllning. Trots att jag varken firar jul eller nyår så bakar jag en hel del, då det finns fler ingredienser och desserter i säsong nu, säger han. 

Imrans pepparkaksbullar

Ingredienser

Annons:
Annons:

Deg:
2,5 dl mjölk, fingervarm
1 dl socker
2 tsk torrjäst
50 gram smält smör
6 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk salt

Fyllning:
80 gram smör, rumsvarmt
4 msk brunt socker
7 msk pepparkakspulver (krossade pepparkakor eller malen).
Hur många pepparkakor du behöver använda beror på storleken.
1 ägg till att pensla bullarna och pärlsocker till garnering.

Så gör du:

1. Blanda i en skål fingervarm mjölk med smält smör och socker. 

2. Häll torrjästen över blandningen och låt ligga i 45 sekunder.

3. Häll 5 dl vetemjöl i i blandningen, och blanda med händerna eller med ett annat redskap.

4. Täck skålen med en duk och låt jäsa i en varm miljö i cirka 1 timme.

5. Dra bort duken och lägg till det resterande mjölet (1 dl), bakpulver och salt.

6. Blanda väl och flytta degen till en mjölad yta för att knåda den. 

7. Knåda tills att den blir slät och inte fastnar på ytan. Du kan behöva lägga till mjöl beroende på konsistensen.

8. Rulla ut degen till en rektangel som är ungefär 1 cm tjock.

9. Blanda ingredienserna för fyllningen och bre ut den på degen.

10. Rulla den från ena långsidan till den andra och skär ut jämna bullar.

11. Placera bullarna på en ugnspanna med bakplåtspapper och låt jäsa i 40 minuter. Värm upp ugnen till 180 ˚C.

12. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och toppa dem med pärlsocker.

13. Grädda bullarna i cirka 25 minuter eller tills att de har fått en guldbrun färg.

14. Njut av färska bullar!

Krista Sirviö

Här hittar du Imran Mohamouds receptkonto på Instagram.

Print Friendly, PDF & Email