En äldre somalisk man i tunnelbanan.

Den 4 april föll domen i Migrationsdomstolen. Abdala Afrah Mohamad uppfyller inte förutsättningarna för att få skydd i Sverige. Överklagandet av Migrationsverkets utvisningsbeslut avslås.
– Hela min värld rasar samman, säger Abdala Afrah Mohamed.

Abdala Mohamed kommer efter nästan 15 år i Sverige att utvisas. Hans brott är att han arbetade för mycket. Han tog ett extrajobb som personlig assistent, vid sidan om arbetet som städare, och därför får han inget förlängt arbets- och uppehållstillstånd. Istället ska han utvisas.
– Jag trodde på rättvisa och hoppades att jag skulle få stanna. Men det som kallas arbetslinjen verkar inte gälla för mig, säger Abdala Mohamed.

Abdala Mhamed är somalier, men kom till Sverige på falskt etiopiskt pass. När han lämnade Somalia rådde inbördeskrig, och för många i samma situation blev falska etiopiska pass enda möjligheten att komma därifrån.

Annons:
Annons:

Inte heller anser rätten att han är tillräckligt sjuk

I beslutet från förfaltningsrätten framkommer tydligt att domstolen inte tror på honom. ”Abdala Afrah Mohamad har inte kommit in med några nya handlingar eller uppgifter till stöd för att han skulle vara medborgare i Somalia.” Körkortet och legitimationen från Somalia, som han visade upp i rättegångssalen, anser de inte vara tillförlitliga. Därför kommer Abdala att utvisas till Etiopien, ett land vars språk han inte talar.

Inte heller anser rätten att han är tillräckligt sjuk. Den diabetes, höga blodtryck och de hjärtproblem han har anser de inte vara tillräckligt allvarliga för det ” livshotande tillstånd som krävs för att synnerligen ömmande omständigheter på grund av hälsoskäl ska föreligga”.

– Jag är sjuk av oro och kan inte sova. Jag har ingen framtid här och jag kan inte åka härifrån. Jag behöver medicin för att klara mig, säger han.

Hans vänner hoppas fortfarande på att politikerna ska lyssna. De har gjort en namninsamling till stöd för Abdala, som de tänker skicka till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och statsminister Ulf Kristersson (M).

Med hjälp av sin advokat har Abdala Mohamed överklagat beslutet till Migrationsöverdomstolen. Beslut därifrån brukar komma inom en månad. Det är sista instans, därefter finns inget mer att göra. Då träder utvisningsbeslutet i kraft.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email