Anna Johansson håller i årsrapporten.
Anna Johansson håller i årsrapporten.

Människorättsorganisationen Amnesty släppte igår sin årsrapport för 2023. De konstaterar att det har varit ett mörkt år för mänskliga rättigheter.
– Sveriges utveckling går åt fel håll, säger Anna Johansson generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Amnesty är världens största människorättsorganisation. Igår bjöd de in sina medlemmar till ett möte på Medelhavsmuseet för att diskutera sin nya årsrapport. I rapporten ”The state of the world’s human rights” står det att de pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för människor. Kriget i Gaza och kriget i Ukraina pekas ut som två av de stora orsakerna till mänskligt lidande. Generalsekreteraren Anna Johansson startar upp mötet med att berätta om tre spaningar som Amnesty har gjort under året.

1. De ser att mänskliga rättigheter ignoreras i krig och kris.
2. Det är folket som får betala det högsta priset när mänskliga rättigheter överskrids.
3. Kvinnor och HBTQ-personers rättigheter fortsätter attackeras i delar av världen.

Annons:

Mänskliga rättigheter är hotade

Under 2023 har Amnesty sett hur Sveriges och världens utveckling gällande mänskliga rättigheter går åt fel håll. Strukturell rasism och politiska förslag om visitationszoner och olika tvångsmedel nämns som några exempel. Innan en panel släpps upp på scenen för att föra diskussionen vidare så avslutar Anna med att säga en sak som är positiv enligt henne själv.

– Rätten att protestera är helt avgörande för Amnesty. Under 2023 har folk protesterat mer och i en utsträckning vi aldrig har sett tidigare. Folk har protesterat innan myndigheter ens hunnit reagera. Det ger lite hopp i en annars dyster läsning som denna årsrapport är.

Viktigt att sprida informationen

Hur känns det efter att ha presenterat den här årsrapporten idag?
– Det känns bra. Det är oerhört viktigt att sprida den här informationen. Era läsare och många andra kan säkert känna igen sig i det vi har presenterat här idag.

Vad hoppas du på inför nästa årsrapport?
– Ja, att folk är medvetna om den här utvecklingen och att vi kan fortsätta prata om det. Att folk vill prata om det, säger Anna.

Clara Krause