Några kvinnor sitter och pratar
Zeina Mourtada och Deqa Abukar

Matintresserade från hela Stockholm hade hittat till A:place i Kista där Bling arrangerade en inspirationskväll med matbloggaren och TV-kocken Zeina Mourtada. 

Samtalet leddes av Deqa Abukar, och i slutet blev det en stund för åhörarnas frågor.
– När jag kontaktades av Bling kunde jag inte tacka nej. Det är så viktigt att nå människor och min tanke är att inspirera unga och visa att det kan lyckas. Att det är möjligt att nå målet, men man måste ha skinn på näsan och inte skämmas för det, sade Zeina Mourtada.
– Särskilt vi kvinnor behöver en boost, vi ska inte ha skuldkänslor om vi jobbar hårt, man behöver försörja sina barn. Mitt motto är att våga tro på sig själv och att ha en målbild framför sig och att våga drömma stort.

Vi barn fick lära oss att respektera maten

Annons:

Zeina Mourtada har rötter i Libanon, men föddes i Sierra Leone och växte upp i Malmö.
– Mitt bästa barndomsminne är doften och värmen när min mamma lagade käk och hackade grönsaker i köket. Hon såg till att det alltid fanns bra mat på bordet, oavsett ekonomi och kaos runt omkring, sade hon.
– Mina föräldrars matfilosofi att har tagit mig dit jag är idag. Vi barn fick lära oss att respektera maten, vi åt allt och var inte det minsta kräsna. Till och med surströmming kan jag äta, sade Zeina Mourtada. 

Zeina berättar om en svår tid i hennes liv i samband med att hennes bror begick självmord 2002.
– Han hade en framgångsrik musikkarriär, han och hans fru väntade sitt andra barn så hans självmord var en stor chock för familjen. Unga killar som inte vill tala om känslor och berätta att de mår dåligt i kombination med högt ställda krav och en machokultur, vart leder det?, sade Zeina Mourtada.

Många år senare fick Zeina ett erbjudande att arbeta med ungdomar på Fryshusets grundskola i Husby.
– Vissa killar jag träffade var tuffa i början men mjuknade efter ett tag. En av killarna brukade följa med mig för att handla mat till lektionerna. Han ville inte att jag skulle bära tunga kassar. Det var så fint och jag hade verkligen en fantastisk tid där, sade hon. 

Samtalet kom sedan in på hur det gick till när Zeina startade sin matblogg 2014 och slog igenom med dunder och brak.
– Jag hade träffat min man några år tidigare och flyttat till Stockholm. Jag var mammaledig och pluggade på komvux när jag gick med i en matgrupp på Facebook där jag lade upp mina mat- och bakbilder. Folk började fråga efter mina recept och jag startade bloggen. Den kraschade bokstavligen för att det var så många besökare och redan ett halvår senare blev min blogg utsedd till Sveriges bästa matblogg, berättade Zeina Mourtada. 

Det värsta som finns är att känna oro över pengar

Några år senare kom hon in i TV-branschen, hon började göra samarbeten, skriva kokböcker och 2020 lanserades hennes egna produkter under varumärket Zeinas. Hon berättar att hon beslutade sig för att tjäna pengar på sitt stora intresse, och att just detta med ekonomi har varit en stark drivkraft. När hon var 17 år separerade hennes föräldrar, och mamman slet för att försörja sig och barnen. Zeina hjälpte till så gott hon kunde och hade flera jobb.
  – Det värsta som finns är att känna oro över pengar. Men jag glömmer inte att det krävs ett stort engagemang och mycket hårt arbete. Några tips är att ha en långsiktig plan och en ekonomisk buffert också.

 – Går det åt skogen så får man lära sig av sina misstag. Undvika att hamna i en skuldfälla, våga nätverka och ta hjälp av folk runt omkring, sade hon. 

När Zeina började synas i sociala medier och på TV var det mycket prat om att hon bar sjal. Hon har fått ta emot en hel del hat och hot med anledning av den.
Det var värst till en början med rasismen och islamofobin, men att hon liksom andra muslimer känner sig extra utsatt nu med de koranbränningar som sker.
– Men majoriteten av Sveriges befolkning är fantastiska människor som respekterar sina medmänniskor oavsett vilket samfund man tillhör. Jag har burit sjal sedan min bror dog. Religionen hjälpte mig igenom sorgen, och mina böner gav mig tröst, sade hon.

Min absoluta drömgäst är Zlatan

Slutligen fick Zeina frågan om var hon vill befinna sig i karriären om tre år och vem som är hennes drömgäst att laga mat till.

Hon svarar att hon hoppas då vara ekonomiskt oberoende och kunna varva ner, ha en katt och odla grönsaker.
–Allt jag gör i mina sociala medier sköter jag till 95 procent själv. Min absoluta drömgäst är Zlatan, för jag älskar honom. Vi gick i samma skola och jag skulle vilja visa honom alla mina Balkan-skills. Drömgäst nummer två skulle vara min mamma såklart, men det går ju inte, sade Zeina Mourtada. 

En av kvällens åhörare var Esrom Berhe, en 19-årig kille som var på plats för att lyssna och lära av Zeina. Han är född i Eritrea men uppvuxen i Rågsved. När han var yngre spelade han fotboll, men nu tränar han boxning istället. 
– Jag har gått ut gymnasiet och nu börjar vuxenlivet och har planer på att starta ett klädföretag som kommer att heta Fúgazi Europe tillsammans med min vän. Vi har ansökt till För-ortens tävling.

Krista Sirviö
Bilder: Alexander Assal

Esrom Berhe
Print Friendly, PDF & Email