Yuvia Maini
Yuvia Maini

Stockholms första permanenta augmented reality-konstverk uppförs just nu på Blåfjällsgatan i Kista. Det är konstnären Blobb.TV, eller Yuvia Maini som hon egentligen heter, som målar en fasad som kommer att få ytterligare dimensioner genom programmering.

Verket är ett av två vinnande bidrag till tävlingen Kista Open Art som avgjordes i slutet av förra året och kommer bli ett permanent inslag i gatubilden .

– Ofta när man gör offentlig konst känns det som att omgivningen måste deala med verket, jag tycker det är kul att vända på det förhållandet och göra så att verket behöver deala med omgivningen. Min tanke har varit att plocka upp element och relationer som finns runtomkring. Jag har också intervjuat folk som bor, jobbar och pluggar i Kista om deras favoritplats och minnen från området, säger Yuvia Maini.

Annons:
Annons:

Fasadmålningen interagerar med befintliga linjer och strukturer som trappor, kanter och fönster. Bland de målade mönsterna kan man urskilja fragment av de platser som människor i Kista gillar bäst. Där finns bland annat Ärvinge fotbollsplan, gallerian och solnedgången sedd från tunnelbaneperrongen.

Det är kul att få politiker att säga Blobb.TV

Något blobbliknande syns också, men vad är egentligen Blobb.TV?

– När jag gör offentliga saker jobbar jag ofta under namnet Blobb.TV, det känns bättre än att ha mitt riktiga namn. Jag har alltid gillat blobbar då de uppmuntrar betraktarens fantasi. Och det är kul att få politiker att säga Blobb.TV.

Yuvia Maini har tidigare haft flera stora uppdrag och har skapat konst och animationer för både Sveriges riksdag och Håkan Hellström. Ofta gör hon färgstarka mönster och genom att använda augmented reality kan betraktaren se konsten röra sig och ändra färg och form i mobilen.

Yuvia Maini
Yuvia Maini

– Augmented reality betyder förstärkt verklighet och fungerar här som ett extra lager i mobilen. Det kommer att finnas en qr-kod som man scannar för att uppleva hela verket. Man måste vara noggrann och tänka på kontrastpunkter när man målar för att det ska fungera.

Det är många som kommer fram till Yuvia när hon målar. Några undrar om hon verkligen har tillstånd, andra ger uppmuntrande kommentarer och hejar på. Hon säger att hon har lärt känna området genom att arbeta med projektet.

När målningen är klar återstår programmering och den 7 september blir det vernissage. Därefter kan den som som passerar genom Kistas kontorskvarter uppleva Blobb.TV och augmented reality-konst när som helst.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email