På fredagskvällen ordnades ett möte till stöd för AIF Kista och Said Ali i Rinkeby Folkets Hus. Abdullahi Tarabi är den som kallat till mötet.
– När jag hörde vad som hänt var jag tvungen att engagera mig.
Said Ali och AIF Kista anklagas för bidragsbrott av Stockholm stads idrottsförvaltning. Han krävs tillbaka på 1,6 miljoner kronor för brister i redovisningen av ersättningen för nattfotbollen i Järva.
– Tidigare kändes det som om politiker och invånare hade samma mål, men Järva håller på att förändras. Lokala föreningar har kritiserats många gånger, men jag har aldrig tidigare gått ut och engagerat mig till lokala föreningars försvar. Men när Said Ali anklagas för fusk kände jag, att jag måste göra något, säger Abdullahi Tarabi.
Stora salen i Folkets Hus fylls snabbt av föräldrar, fotbollsspelare och tränare; både de som varit aktiva tidigare och de som fortfarande är det, unga och gamla, en bråkdel av alla dem som under årens lopp deltagit i nattfotbollens verksamhet.
– Jag är uppväxt här och har bott här i hela mitt liv. Jag vet vad nattfotbollen betyder och vilken brottsförebyggande insats det är. När 150 ungdomar spelat fotboll en fredagskväll så är de trötta och nöjda, de står inte hänger utanför tunnelbanan efteråt, säger Abdullahi Tarabi.
Said Ali har varit verksam i Järva i mer än ett decennium och även Abdullahi Tarabi har haft honom som tränare. Han påminner Said om det när han lämnar över scenen åt kvällens huvudperson.
– Han var en bra back. Nu ger han tillbaka lite ikväll genom att ordna det här mötet och jag är tacksam för det, säger Said Ali.
Sedan presenterar Said Ali sig själv genom sina bilder; som den pappa, gymnasielärare, fotbollstränare, fotbollsdomare och professionella fotograf han är.
– Och ibland kör jag buss också, säger han och publiken skrattar och undrar hur han hinner med allt.
Han visar bilder på alla barn och ungdomar från nattfotbollen och hyllar tränarna, som arbetat tillsammans med honom under alla år. Han visar bilder på dem han tränat som blev stjärnor, på Robin Quaison när han vann sin första turnering.
– Det var nog första gången som han tjänade pengar på sin fotboll, säger Said Ali.
Han visar en kort filmsnutt med Bilal Hussein som kaxig tioåring, som säger att han ska bli proffs.
– Han hade rätt. Idag spelar han i AIK.
Han har bilder på Taha Ali, som idag spelar i Malmö FF, och flera spelare som numera är proffs, utomlands eller i allsvenskan. Han har följt dem alla under deras karriärer, åkt med på matcher och fotograferat.
– De har alla kommit tillbaka till nattfotbollen och spelat med killarna. De ger tillbaka något till området.
Men de flesta bilderna är på killarna, och några tjejer, som spelar för att det är kul. Bilder från bortamatcher och turneringar, segrar och förluster, medaljer och pokaler. Bilder som visar glädjen och sammanhållningen.
– Jag har också lärt många att fotografera, alla som är nyfikna får lära sig.
Avslutningsvis berättar han om situationen han är i nu, med brottsanklagelser och polisanmälan. Några i publiken ställer frågor och diskussion följer. Vad kräver idrottsförvaltningen? Vad gör politikerna i nämnden? Hur ska lokala föreningar klara kraven? Said Ali svarar och förklarar, säger att det inte är lätt och att han behöver juridisk hjälp.
– Det är inte första gången som jag anklagas för brott. Under en tid stoppades jag av oavbrutet av polisen. Jag tröttnade till slut och polisanmälde polisen.
Den gången kom ärendet upp i tingsrätten, polisens ord vägde tyngre än Saids. Den här gången handlar det om förvaltningsrätten.
Fortsättning följer.
Kerstin Gustafsson Figueroa