man med röd jacka för Socialdemookraterna går mellan lägenhetshus kvällstid
S-medlem kampanjar i Rinkeby tidigare i år inför EU-valet.

Först och främst vill jag tacka alla som röstade på Socialdemokraterna i EU-valet. För första gången på ett par val ökar S. Jag ser det i backspegeln, främst mot valet 2022, som ett uppvaknande. Nu känns det som att väljarna och partiet börjar hitta tillbaka till varandra i Järva.

Men valdeltagandet är alldeles för lågt för att kunna dra några större slutsatser. En ljuspunkt är skolvalet i Rinkeby och Akalla, där Socialdemokraterna fick nära 56 procent respektive 33 procent, totalt sett dominerande parti. I EU-skolvalet var valdeltagandet långt högre än de vuxnas.

Genom Fokus Järva har vi en konkret politik som förbättrar för människor i deras vardag. Jag tror att vårt lokala arbete har bidragit till att känslan efter EU-valet är bra. I jämförbara förorter är V (exempelvis i Rågsved) och SD (i vissa Göteborgsförorter) stora. V har, precis som de säger, vunnit mycket på en populär kandidat, dels på att det inte handlat om regeringsfrågan, dels på Palestina.

Annons:

Vi såg till att Palestina erkändes som stat

Vi har också varit tydliga kring Palestinafrågan. Vi var det parti som såg till att Palestina erkändes som stat. Som första landet i EU. Nu har flera andra följt efter. Tidö-regeringen kallar erkännandet prematurt och samtidigt drog de in stödet till UNWRA. Vi kan koppla ihop politiken i EU och Sveriges utrikespolitik ännu tydligare framöver.

Våra väljare brukar inte gå och rösta i EU-val och vi lyckades bara delvis att mobilisera dem i år. Vi måste bli ännu bättre på det och att driva en tydligare politisk linje om vad vi vill åstadkomma i EU.

En praktisk sak som jag önskar att våra vänner i parlamentet driver är lägre matpriser och att föra kampen emot oligopol, något som håller på att hända här på hemmaplan. Det drabbar främst vanligt folk med små marginaler. Jag tror på politik som ett praktiskt verktyg, som steg för steg gör det bättre för vanligt folk.

Vår resa har bara börjat. I de allmänna valen 2026 siktar vi på att hamna en bit över 40 procent i Järva.

Elvir Kazinic, andre vice ordförande Järva stadsdelsnämnd, S

Print Friendly, PDF & Email