Glada vänsterpartister i Husby
Glada vänsterpartister i Husby

När det preliminära resultatet från gårdagens val till Europaparlamentet offentliggjordes av Valmyndigheten pekades Vänsterpartiet ut som de stora vinnarna.

Vänsterpartiet fick 11 procent av rösterna, vilket är en ökning med 4,2 procent sedan förra EU-valet. Största parti blev Socialdemokraterna med 24,8 procent, följt av Moderaterna som fick 17,6 procent.

Även Miljöpartiet gjorde ett bra val och blev tredje största parti, medan Sverigedemokraterna backar. I Järva är det dock rött för nästan hela slanten. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna fick tillsammans över 70 procent av Järvabornas röster.

Annons:

I delar av Järva fick Vänsterpartiet så mycket som hälften av rösterna, vilket är rekord för partiet.

– Vi har aldrig någonsin haft så höga resultat. Det känns väldigt skönt, även om jag också är oerhört trött. Jag var tvungen att ta ledigt idag för att orka med resten av riksdagsveckan, säger Daniel Riazat, ordförande för V Kista och riksdagsledamot.

Vi kommer inte bara för att knacka dörr inför valen utan finns här hela tiden

Vänsterpartiet har under dagen fått flera nya medlemmar, både runt om i landet och lokalt i Järva och Daniel Riazat säger att valresultatet är stärkande för hans lokalförening.

– Det handlar om ett långsiktigt förtroende. Vi kommer inte bara för att knacka dörr inför valen utan finns här hela tiden. Socialdemokraterna och de andra mittenpartierna kommer behöver fundera på om de vill samarbeta med de högerextrema eller med vänstern som vill ha ökad jämlikhet och rättvisa i EU. 

Daniel Riazat

Valdeltagandet i Sverige är ungefär som i resten av EU-länderna, drygt 50 procent, men för Sverige innebär det en minskning sedan förra EU-valet 2019 då 55,23 procent röstade. I Järva visar det preliminära valdeltagandet 28,47 procent.

– En av våra valslogans var att vi ville ge framtidstro och jag tror att det här är ett resultat som kan ge framtidstro. Även om det ser fruktansvärt ut på det stora hela i EU, med högerextremisternas framgångar, så visar resultatet att folk här är trötta på rasism och klassklyftor, säger Daniel Riazat.

Anna Nygård

Preliminärt resultat för EU-valet i Järva

Print Friendly, PDF & Email