Foto: Arbetaren

På sjukvårdslagret MediCarrier i Spånga pågår sedan den 21 maj en strejk för kollektivavtal. Det är fackförbundet SAC som organiserar drygt 20 arbetare på lagret som vidtagit stridsåtgärden.

Många av de strejkande arbetarna bor i Järvaområdet och en del av dem har jobbat på MediCarrier i över 15 år. Deras krav handlar framförallt om arbetsvillkoren, men strejken är också en viktig markering mot den rasism de menar att cheferna utsätter dem för i det dagliga arbetet. 

– Svenskarna får göra vad de vill, men när vi gör något misstag blir det mycket press, säger Akram Mardan som är de organiserade arbetarnas representant i ett pressmeddelande.

Annons:

På arbetsplatsen finns ett kollektivavtal som är tecknat mellan MediCarrier och Kommunal, men syndikalisterna menar att det inte efterlevs i praktiken. Lönesättningen sker godtyckligt och de vill också kunna utse sina egna skyddsombud och få inflytande på jobbet.

Har man jobbat i över 20 år och inte fått någon större löneutveckling så tröttnar man

– Vi strejkar för att vi vill ha rätt, vi har fått nog. Har man jobbat i över 20 år och inte fått någon större löneutveckling så tröttnar man, säger Yilmaz Uggur som arbetat på MediCarrier i 24 år, till tidningen Arbetaren.

SAC har förhandlat med MediCarrier men företaget säger nej till att teckna ett nytt kollektivavtal och facket svarade då med strejkvarsel. Sedan dess har MediCarrier som ägs av region Stockholm anlitat bemanningsföretag för att täcka upp för de strejkande arbetarna.

Strejkbryteri är inte olagligt i Sverige och MediCarriers HR-chef Kristiina Söderlind skriver i en kommentar till Arbetaren att ”Eftersom vi redan har en överenskommelse med Kommunal inom aktuellt kollektivavtalsområde kan vi som vi alltid gör ta in personal från bemanningsbolag vid behov.”

Anna Nygård