Trots att flera månader har gått sedan avslöjandena om stora brister i den privatägda förskolan i Rinkeby har ingen synbar förändring skett.
– Vad som kommer hända kring den här enskilda förskolan kan jag inte uttala mig om, säger förskoleborgarrådet Alexandra Mattsson, V.

I tre av varandra oberoende granskningar har ETC, SVT och Nyhetsbyrån Järva rapporterat om allvarliga missförhållanden på förskolan Torget i Rinkeby. Torget drivs av det privata företaget Tellusbarn som i sin tur ägs av Tellusgruppen, ett börsnoterat aktiebolag som tidigare haft skolminister Lotta Edholm i styrelsen. 

Anställda och tidigare anställda på förskolan har vittnat om låsta kylskåp, lokaler så kalla att barnen kissar på sig och en rektor och grundare som säger att ”barn är pengar”. När Skolinspektionen besökte Torget för en granskning av förskolor i socioekonomiskt utsatta områden fick förskolan goda omdömen. Men besöket var förberett och bara vissa utvalda anställda fick prata med inspektörerna.

Annons:

Tillsynsansvaret för de privata förskolorna ligger dock inte på Skolinspektionen, utan på kommunerna. Högst ansvarig för att kontrollera så att företag som Tellusbarn sköter sig i Stockholm är därmed Alexandra Mattsson som är förskoleborgarråd. Hon kommenterar medieuppgifterna om Torget såhär:

Tillsynsverksamheten kan inte vara överallt hela tiden

– Om alla uppgifter är korrekta så tycker jag självklart att det är förfärligt. Alla barn förtjänar en bra förskola och personalen i förskolan förtjänar en bra arbetsmiljö. Men så länge vinster går före barns bästa så finns det risk för sådana här skandaler och det tror jag kommer fortsätta så länge vi inte sätter ner foten i den frågan.

Vad menar du med att ”sätta ner foten”?

– Vi i Vänsterpartiet vill ha stopp för att aktiebolag kan bedriva förskolor överhuvudtaget. Det blir ju att barnen är kunder i ett system och då gör man det som krävs för att ha dem kvar så att man kan fortsätta att tjäna pengar, oavsett vilken kvalitet man har på förskolan

Hur är det möjligt att den här förskolan kan fortsätta bedriva verksamhet?

– Jag kan inte uttala mig exakt om vad som gäller för den här enskilda förskolan. I Stockholm har vi ungefär 900 förskolor och det är 300-400 av dem som drivs av privata bolag, så tillsynsverksamheten kan inte vara överallt hela tiden. Men det är klart vi tar in både uppgifter som förekommer i media och synpunkter från föräldrar.

Skulle du säga att tillsynen av de privata förskolorna fungerar?

– Jag tycker att tillsynen över lag behöver utvecklas och stärkas. Det är därför vi nu går fram med en satsning på tillsynen i budgeten för 2024. Vi lägger ca 6 miljoner kronor på stärkt tillsyn av privata förskolor. Det här är pengar som vi egentligen hade velat lägga på annat inom förskolan. Men eftersom vi har ett system som tillåter så många olika privata aktörer inom förskolan måste vi stärka upp tillsynen, så att vi kan se till att alla barn får en bra och trygg förskola.

De här extra pengarna som vi nu lägger på tillsynen kommer att göra skillnad

Vad kan du som ansvarig politiker göra för att komma till rätta med missförhållanden?

– Vi från Stockholms stad i den rödgröna majoriteten kommer göra allt vi kan för att skärpa och utveckla kontrollen av de privata aktörer som finns inom förskolan och andra typer av välfärdsverksamheter. Men så länge aktiebolag tillåts driva förskolor och göra hur stor vinst som helst kommer de här missförhållandena fortsätta.

– De här extra pengarna som vi nu lägger på tillsynen kommer att göra skillnad. Vi kommer helt enkelt hinna göra fler kontroller och dessutom så ska vi öka antalet oanmälda tillsynstillfällen. Vid de föranmälda inspektionerna kan det vara svårt att få en rättvisande bild av hur det faktiskt ligger till.

Vad är poängen med ert tillsynsansvar om ni inte kan åtgärda missförhållanden?

– Självklart är det så att vi kan åtgärda missförhållanden, och vi gör ju det. Men vad som kommer hända kring den här enskilda förskolan kan jag inte uttala mig om. 

Det här handlar inte om en enskild förskola utan om en hel koncern där medarbetare riskerar sina jobb för att vittna, eftersom de menar att barnen far illa.

– Det kommunen kan göra är en utredning med olika steg som följer i den myndighetsprocessen, men jag kan inte säga nåt om Telluskoncernen.

Jag tror det kommer fortsätta så länge företag tillåts göra vinster i välfärden

Pågår det en utredning?

– Det kan jag inte svara på.

Varför inte det?

– Det viktigaste att prata om just nu är att om det som framkommer i media stämmer så tycker jag självklart att det är förfärligt och något vi behöver göra något åt. Men jag tror det kommer fortsätta så länge företag tillåts göra vinster i välfärden.

Ska det få gå tio år till med förskolor där barn far illa?

– Nej, tillsynen är fortsatt vårt verktyg och en jätteviktig del av den nya förvaltningen. Alla frågor du ställer tycker jag vore viktiga att ställa till skolminister Lotta Edholm.

Men det är väl du som är ansvarig för förskolorna?

Ytterst ansvarig för förskolorna är också skolministern. Vi är ansvariga för tillsynen av de privata förskolorna, men sedan är det så att ägarna av de här förskolorna har ett jättestort ansvar också.

Berätta om tillsynen, vad innebär den rent praktiskt?

– Tillsynen sker i flera steg. Det görs både en ägar- och ledarprövning, som har skärpts de senaste åren. Lämpligheten i ägarskapet tittar man på. Sedan är det olika saker enligt skollagen; om man har lämpliga lokaler, utbildad personal, hur miljöerna ser ut och så vidare. Det är jättemånga olika punkter som utmynnar i en tillsynsrapport där man kan fatta beslut om olika åtgärder. Föreläggande är vanligt, det innebär att man ger ägarna möjlighet att bättra sig.

Det ska inte gå att tillrättalägga sin verksamhet inför ett tillsynsbesök

Klarar Tellusgruppen en sådan tillsyn med tanke på uppgifterna om outbildad personal, säkerhetsrisker i lokalerna och andra brister som har funnits under lång tid?

– På alla fristående förskolor görs det regelbunden tillsyn, och uppkommer sådana här brister så kommer de åtgärdas. Det finns också möjlighet att göra tillsyn utifrån medieuppgifter eller klagomål från föräldrar.

Så det pågår en tillsyn av den här förskolan?

– Jag kan inte svara på det, men jag kan säga att alla fristående förskolor genomgår tillsyn.

– De uppgifter jag har tagit del av genom er rapportering tyder bara på att vi behöver utveckla och vässa vår tillsyn mer. Det ska inte gå att tillrättalägga sin verksamhet inför ett tillsynsbesök, så då kanske vi behöver titta på andra metoder.

Tillsynen fungerar inte helt som den ska?

– Enligt den lagstiftning vi har anser man att vi har en välfungerande tillsyn, men jag tycker att vi behöver vässa den ytterligare utifrån de uppgifter som framkommer.

Tidigare har du sagt att man förutsätter att de privata aktörerna sköter sig.

– Ja, det är inbyggt i systemet att tillsynen ska syfta till att förbättra verksamheten och man ska få möjlighet att göra rättelser. Det kan man ju ha åsikter om, det har jag också. Men det är väldigt allvarliga brister som ska till för att vi ska återkalla ett tillstånd och att det ska hålla i rätten.

Jag har goda förhoppningar om att vi ska kunna göra många bra saker för förskolan

Det har gått ett år sedan du tillträdde som förskoleborgarråd, hur går det med den nya förskolenämnden?

– Det känns jättekul att vi har startat den här nämnden och bygger upp en helt egen förvaltning för förskolan. Det har mottagits väldigt bra och ger oss en helt ny möjlighet att ta tag i saker och erbjuda en kvalitativ och jämlik förskola i Stockholm. Förvaltningen kom på plats den 1 juli, så det är inte jättelänge sedan, men jag har goda förhoppningar om att vi ska kunna göra många bra saker för förskolan de här åren.

Hur kommenterar du uppgifterna om att flera politiker i nämnden samtidigt har lobbyistuppdrag för privata företag?

– Det är partierna själva som utser sina ledamöter i nämnderna och det är bäst att du frågar de partier där det här förekommer. Vi i Vänsterpartiet står helt fria och jag som ytterst ansvarig står ytterst fri från de här kopplingarna, men jag har ju sett att det förekommer.

Finns det inget regelverk kring detta?

– Det måste vi kanske kolla på i riksdagen, det finns idag inte någon reglering kring det.

Hur funkar det att ha en nämnd med direkta kopplingar till olika  lobbyorganisationer?

– Vi i den rödgröna majoriteten står fria från den typen av lobbyverksamhet och det är ju vi som styr i alla nämnder och fullmäktige.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email