En gryta med soppa på ett matbord, med soppslev i.

Råkade slå en flukt i en bok av tecknaren och författaren Albert Engström och blicken föll på Kolingen. För sådär hundra år sedan berättas att Kolingen besökte ett hak på söder för att äta sluring. Vad är en sluring?

Lite sökning ger vid handen att det handlade om billigt käk, även understundom kallat tisdagssoppa. Det låter ju spännande – en bortglömd konkurrent till torsdagarnas ärtsoppa. Så jag vart sugen på att återskapa denna rätt och hittade faktiskt några recept.

Det tog lite tid, men så här fick jag ihop det:

Annons:

Tre matskedar korngryn las i vatten över natten. Hällde bort blötläggningsvådiset (vattnet) och kokade gryna en timma i 1½ liter vatten tillsammans med 4 hg rimmat sidfläsk, skuret i små tärningar och fyra kryddpepparkorn. Så i med något kilo rotsaker. Jag tog en majrova, ett par morötter, en palsternacka, en liten bit rotselleri, alltsammans också skuret i små tärningar, tre potatisar i tunna skivor. Fick koka vidare tills rotsakerna var mjuka. På med 4 dl mjölk, värmde, saltade och klippte över en massa persilja.

Vart riktigt gott, med ostmackor till. Tyckte även familjen. Man kan ta andra grönsaker, och skippa fläsket, fast då måste man spetsa med nån buljong i kokvådiset.

Traditionellt svensk krubb, gott och närande. Billigt också i dessa Tidötider med galopperande matpriser och hyror. Kanske de kan bjuda på sluring i Mellangården i Akalla nån gång?

Mats Leander

En tallrik med soppa på ett matbord.
Print Friendly, PDF & Email