Bandet klippt när Kompetensverkstan invigdes i Folkets Husby.

Nu har Kompetensverkstan öppnat i Folkets Husby. En verksamhet som ska hjälpa ungdomar mellan 16–29 år att börja arbeta eller studera.
– Genom att skapa nya vägar för dessa unga människor att nå sina mål, kommer vi verkligen att göra skillnad i deras liv, säger Rashid Mohammed, V, ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Kompetensverkstan finns redan i Tensta och är tänkt att etablera sig i Rinkeby framöver, men nu är det alltså dags för denna verksamhet att sättas i gång i Husby, och Rashid Mohammed är tydlig med vad initiativet handlar om.

– Bakgrunden till denna satsning påminner oss om de utmaningar vi har i samhället. Det är oacceptabelt att så många ungdomar står utan sysselsättning och utbildning, och dessa delar är nyckeln till en livsdröm för många, sade han.

Annons:
Rashid Mohammed, V, ordförande i Järva stadsdelsnämnd.

Emilia Bjuggren, S, skol- arbetsmarknadsborgarråd, är övertygad om att huvudstaden har goda förutsättningar för alla medborgare.
– Vi vill och vet att vi kan bygga ett lika bra liv för alla stockholmare i hela stan och även här i Järva. Därför är det viktigt att få unga vuxna in på arbetsmarknaden och ge dem det stöd de behöver, sade hon.

Det gemensamma arbetet är något som Emilia Bjuggren ser som en viktig del i detta projekt.
– Jag är extra glad att vi tillsammans skapar denna möjlighet här i Folkets Husby. Jag tror på politikens möjlighet till förändring, men inte ensam, utan det är något som vi måste göra tillsammans, sade hon.

Emilia Bjuggren, S, skol- arbetsmarknadsborgarråd.

Verksamhetschefen för Folkets Husby, Hedvig Wiezell, menar att unga mellan 18–30 varit en viktig målgrupp för deras ideella förening sedan starten.

– Vi vet att det är i denna ålder som unga slutar vara en del av Framtidens hus, så för oss har det alltid varit viktigt att kunna ta vidare folks engagemang och lyssna in deras behov, sade hon.

Hedvig Wiezell ser fram emot det nya samarbetet.
– Däremot är det nytt för oss att formalisera den samverkan som vi haft med Jobbtorg och Unga Kista, och vi är därför glada över att ha kompetensverkstaden här, sade hon.

Hedvig Wiezell, verksamhetschef för Folkets Husby.

Nada Yussuf som är ungdomskonsulent för verksamheten, känner igen sig i den situation som många ungdomar befinner sig i.

– Jag är uppvuxen i Husby och har själv varit en ungdom som behövt hjälp med både jobbsökande och studievägledning, men inte vetat vart jag skulle vända mig. Eftersom jag befunnit mig i liknande situation som de ungdomar vi vänder oss till, kan det bli lättare för dem att prata med mig, sade hon.

Nada Yussuf kommer främst arbeta med uppsök som går ut på att föra in ungdomarna till verksamheten.

Nada Yussuf, ungdomskonsulent för Kompetensverkstan i Folkets Husby.

– Det handlar om tillit, att skapa något som bevaras, och det är personligen viktigt för mig och något som jag vill vara en del av. Vi är ett fantastiskt team som stöttar varandra, och jag uppskattar verkligen att få jobba med människor som har samma synsätt, sade hon.

Kompetensverkstan har drop-in varje måndag mellan kl. 15:00 – 18:00 i Folkets Husby.

Suleiman Ibrahim

Fakta: Kompetensverkstan är ett initiativ som vill hjälpa till sysselsättning. Verksamheten startades av stadsdelsförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen. Syftet är att minska andelen unga mellan 19-29 år som varken arbetar eller studerar.

Print Friendly, PDF & Email