Nutellasemlan från Ica Supermarket Husby.

Hembakta semlor i all ära, men…vi hittade fyra semmelvarianter längs med blå linjen som kändes oemotståndliga inför fettisdagen den 21 februari. Läs om hur nutellasemlan, baklavasemlan och den växtbaserade semlan mäter sig mot en traditionell konditorisemla.

Nutellasemlan

  • Köps och tillverkas (enligt förpackningen) på Ica Supermarket Husby
  • Pris: 2 för 54:90 kr
  • Innehåller: bl.a. palmolja, Nutella, fettsnål grädde
  • Betyg: 3 av 5

Första känslan av ”wow, något nytt” ersätts ganska snart av något som ej känns genuint. Den chokladiga grädden – både till färg och med kakaosmak – funkar, men om vanlig grädde är förebilden så haltar semlan i smaken redan här. När man kommer till mitten av själva bullen finns ett lager med nutellafyllning ”istället för” mandelmassa. För en nutellafantast är detta säkert en vinst i sig, men smaken gifter sig inte helt ultimat med den mer traditionella semmelbullen. Friskt vågat att blanda in choklad i en så traditionell bulle, men det räcker inte hela vägen.

Annons:
Baklavasemlan från Yalla Rinkeby.

Baklavasemlan

  • Förbeställs per mejl och köps på Yalla Rinkeby
  • Pris: 55 kr (dyrast)
  • Innehåller: sockerkaksbotten med marängtäcke, vaniljsås, mandelmassa, ”crema”, pistage, baklavalock
  • Betyg: 4 av 5

Svårtillgänglig men god semla från Yalla! Den här semlan går verkligen ”all in” för att vara ett alternativ, men den står samtidigt helt på egna ben som bakverk. Locket av baklava smakar och låter lika frasigt som det verkar. Om du är en person som gillar att börja med locket ”som sked” så blir detta en utmaning. Inte bara på grund av frasigheten utan även för den kompakta krämen (av äggvita?). Lite längre ned döljer sig mer familjära smaker och konsistens med mandelmassafyllning. Som en extra twist och som faktiskt balanserar frasigheten finns vaniljsås och en sockerkaksbotten med marängtäcke. Tyvärr är det svårt att hitta information om vilka ingredienser semlan består av, eventuella allergener framgår ej. Lite väl krångligt att det måste förbeställas innan och att behöva mejla efter ingredienser.

Växtbaserad semla från Gateau, Kista.

Växtbaserad semla

  • Köps på Gateau i Kista (går även att förbeställa på webben)
  • Pris: 54 kr
  • Innehåller: bl.a. vetemjöl, havredryck, möljkfritt margarin, malt av korn, havregrädde, kardemumma, semmelmassa med rostad mandel
  • Betyg: 4,5 av 5

Överraskande bra mix av traditionell semmelsmak och nytänk. Ett triangelformat lock och en inte allt för stor bulle. Denna till synes ”vanliga” semla har växtbaserade ingredienser och lite extra krydda tack vare egen fyllning med rostad mandel. Möjligen känns havregrädden mindre luftig jämfört med kogrädde, men för personer som föredrar vegetariskt och hållbara alternativ är detta en självklar variant. Med tanke på hur många vanliga semlor som säljs varje år (sex miljoner bara på fettisdagen enligt SCB) känns det bra att den här finns. Bullen är härligt kardemummakryddad och florsockret ovanpå gör sitt för den rätta känslan.

Traditionell konditorisemla från Droppens konditori, Sundbyberg.

Traditionell konditorisemla

  • Köps på Droppens konditori i Sundbyberg (går att förbeställa per telefon)
  • Pris: 50 kr
  • Innehåller: mejeriprodukter, mandelmassa, florsocker, mjöl o.s.v.
  • Betyg: 4 av 5

Här har vi en slags modell för hur en traditionell semla ”bör” smaka och se ut (åtminstone som ej är hembakt). Riklig med grädde, fylld med krämig mandelmassa och en lagomt kryddad bulle. Bullen är bred, locken stora och runda. Räcker gott och väl att dela på till eftermiddagskaffet… Om du är en riktig traditionalist i semmelväg vet du vad du får. Tyvärr lite för mycket florsocker på så att den blir svår att hantera utan att få fläckar på kläderna. Saknar innehållsförteckning.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email