Bildmontage. Porträttfoto: Malin Hoelstad


På lördag klockan 14 hålls ett samtal mellan journalisten och Mellanösternkännaren Bitte Hammargren och freds- och konfliktforskaren Johan Schaar utifrån filmen Cloud Studies, som Nyhetsbyrån Järva tidigare har skrivit om.

Samtalet, som ska beröra de erfarenheter och tankar som de båda gästerna har från området, kommer att hållas på Tensta konsthall och leds av kommunikatör Paulina Sokolow.

Själva filmen Cloud Studies går att se i konsthallen innan samtalet, men handlar i stora drag om de giftiga moln och långsiktiga skador som stater och industrier orsakar områden och där ofta redan utsatta invånare, inte minst i krig, bor.

Annons:

Vad kommer du att tala om på lördag, Bitte?

– Jag vill bland annat tala om hur svårt det är att nagla fast stater för krigsförbrytelser av olika slag – som efter den syriska regimens bruk av kemvapen, exempelvis mot Douma utanför Damaskus 2018, skriver hon i ett mejl.

Vilka erfarenheter kommer du att ta upp?

– Jag har upplevt tårgas på nära håll på en massa platser, från 1980-talet och framåt. Tänkte berätta om hur det drabbar civila som utsätts för massiva tårgasattacker. Vill också återge röster från några civila krigsoffer, bland annat Gaza, djupt traumatiserade människor som jag mötte direkt efter krigen 2009 och 2014.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email