Framför en färgglad filmduk i ett nedsläckt utställningsrum står pallar. Två åskådare syns i hörnet av bilden.

Tensta konsthalls nya utställning handlar om luftburet våld. Samaneh Moafi från Forensic Architecture, gruppen bakom utställningen, hoppas konsten ska inspirera besökarna att kämpa mot våldet de själva ser.

I fredags var det öppning för Tensta konsthalls utställning ”Cloud Studies”, som visar videoverk av gruppen Forensic Architecture. Filmerna visar gruppens utredningar av giftiga moln. Det handlar bland annat om olaglig tårgas, kemiska bomber och miljögifter.

Forensic Architecture är en Londonbaserad grupp som samarbetar med människor och gräsrotsorganisationer över hela världen. Genom samlad kunskap från en rad olika fält, som konst, arkitektur och programmering, utreder de statligt våld och miljöbrott.

De utgår från videoklipp som sprids av privatpersoner eller myndigheter, och använder dem för att återskapa modeller av miljöer. På så vis kan de dra slutsatser om vad som egentligen hänt på en brottsplats – till exempel för att bevisa polisvåld på en demonstration.

Filmerna som visas på Tensta konsthall återger steg för steg hur Forensic Architecture kommer fram till sina slutsatser. Enligt Samaneh Moafi, en forskare från gruppen som var på plats i Tensta, ska den detaljerade framställningen inspirera åskådarna till att arbeta likadant.

Vart och ett av de molnen kan utredas och störtas

– Vi hoppas folk ska se våra videos och tänka ”det där kan jag göra”, eftersom vi förklarar varje steg och metoden kan upprepas. När vi gjorde utredningen om tårgas i Chile 2019 var det samtidigt som protesterna i Libanon och Hongkong, och när man upprättat en metod för en kontext kan den upprepas i en annan. Vart och ett av de molnen kan utredas och störtas. Det är vad jag hoppas folk tar med sig när de lämnar utställningen, säger Samaneh Moafi.

Ni utreder våld från stater och mäktiga företag. Har ni mötts av hot eller förföljelse?
– När vi utredde kemiska vapen i Syrien, i samarbete med Bellingcat, kom det många attacker från ryssar och syrier mot utredningen, som skulle riva isär den. Samtidigt är det väldigt mycket en del av vårt arbete. Vad är sanning, om inte någonting man kämpar för och kommer fram till i samtal med andra?

Sanningar skapas genom debatt

En annan utredning, berättar Samaneh Moafi, handlade om mordet på en palestinier i Negevöknen. Forensic Architecture hade först bara tillgång till ett kort klipp, publicerat av den israeliska staten. När gruppen tog sig an fallet och tweetade om det reagerade staten snabbt.

– De sa att vi hade fel och för att bevisa det släppte de mer filmklipp, vilket gav oss mer arbete. Då kunde vi se det från andra vinklar. Du vet, sanningar skapas genom debatt. Det är därför det är så viktigt för oss att visa alla steg i hur vi når en slutsats.

Maria BodinSamaneh Moafi, till vänster, i samtal med intendent Susanne Ewerlöf.