Mårten Westberg

”Den som är lejd och inte är herde och inte äger fåren, han överger fåren och flyr när han ser vargen komma, och vargen river dem och skingrar hjorden.
Han är ju lejd och bryr sig inte om fåren. Jag är den gode herden, och jag känner mina får, och de känner mig.”
Johannes 10:11

Jag tolkar det där som att Jesus pratade om äkta känsla. Glöd. Sånt glömmer vi ofta bort. I stället pratar vi om proffs och amatörer, och tänker att Islands amatörer inte har en chans i fotboll mot Englands proffs.

När Ryssland samlar tvåhundratusen professionella soldater utmed Ukrainas gräns så tror vi det bara är veckor kvar innan Ukraina slutar existera som nation och erbjuder Zelenskyj asyl.

Said borde vara aktuell för medalj i stadshuset

I Järva har Said Ali och hans klubb Kista AIF under årens lopp organiserat nattfotboll för hundratals, kanske tusentals, killar och även för tjejer. Det är ingen tvekan om att nattfotbollen har hållit många unga borta från mycket sämre aktiviteter på fredagskvällar. Min personliga gissning är att tio, kanske tjugo, unga män lever idag i stället för att ligga under jord som en ren bieffekt av nattfotbollen. Said borde vara aktuell för medalj i stadshuset, men krävs i stället på 1,6 miljoner av staden.

Problemet är att det är staden som finansierat verksamheten, inte sponsorer. Sponsorer frågar ”vad ska ni uträtta och hur mycket pengar behöver ni?” Said Ali och AIF Kista har uträttat det de skulle göra. Därmed vore sponsorn nöjd.

Said har en eld i bröstet som de inte har

Så tänker inte offentlig sektor. Där får inte pengar som anslagits till ett kostnadsslag gå åt till ett annat. Det verkar de ha gjort här. Efter administrativt slarv hos AIUF Kista har kommunen tagit över verksamheten. De anlitar duktiga socionomer, men socionomerna är anställda; kommunalarbetare, hyrda händer.

Said har en eld i bröstet som de självklart inte har. Nattfotbollen är hans baby; inte deras. Det kommer inte bli bättre, men det blir lättare för kommunens tjänstemän. Eldsjälar är ju ena jobbiga jävlar. Ingen idrottsklubb blir något utan eldsjälar, men eldsjälar är sällan goda administratörer.

Sedan jag lämnade friidrottens Östermalm för Rinkeby har jag sett att klubbarna i Järva sällan har de där pensionerade ekonomerna som klubbar i rikare delar av staden har. Här är kassören oftare en busschaufför, som kör taxi på kvällarna. Resultatet är att administration och bokföring ser så illa ut att stadens administratörer får ont i magen när de ska försöka uttolka verksamheten.

…eller så fortsätter vi korsfästa eldsjälar

Nu är det Said Ali som står inför Pontius Pilatus. Said är inte den första, och säkerligen inte den sista, av Järvas eldsjälar som korsfästs helt i onödan. I stället för att riva upp tre års godkända bokslut (och årsmöten där Said alltså har beviljats ansvarsfrihet!) bör staden se till att hjälpa klubbarna få till redovisningen. Då talar jag inte om en av Riksidrottsförbundets kurser i bokföring. Jag menar en lokal redovisningsbyrå, som aktivt går in och skapar en vettig kontoplan i Fortnox eller Speedledger för varje klubb. Sedan går redovisningsbyrån in i realtid och kräver kvitton, ser till att de bokförs och att löner betalas på rätt sätt.

…eller så fortsätter vi korsfästa eldsjälar. Vilket budskap skickar vi då till alla de unga män som har spelat nattfotboll med Said Ali?

Mårten Westberg

Print Friendly, PDF & Email
Annons: